Deze start-up droomt van ‘superbomen’ om het klimaat te redden

De Amerikaanse start-up Living Carbon werkt aan genetisch gemodificeerde bomen die meer CO2 kunnen absorberen en zo mee de opwarming van de aarde kunnen tegenhouden.

Meer bomen planten om meer CO2 te absorberen, het lijkt een pasklare oplossing tegen de klimaatopwarming. Er zouden echter gigantisch veel bomen moeten worden geplant om een echte impact te hebben. Volgens een studie van de ETH-Zürich zouden 1.000 miljard extra bomen het CO2-niveau in de atmosfeer de komende twee decennia met 25 procent procent doen dalen. Het probleem is dat hiervoor een gebied zo groot als de Verenigde Staten nodig zou zijn. In een context van de stijgende vraag naar landbouwgrond is dit vandaag onhaalbaar.

“Stel je voor dat je in plaats van 1.000 miljard bomen, er maar 500 miljard hoeft te planten? Dat maakt ruimte vrij voor vele andere toepassingen”, zegt Maddie Hall, oprichter en CEO van Living Carbon, aan de website Fast Company.

Genetische modificatie

Om dit te realiseren maakt haar bedrijf gebruik van genetische modificatie om het fotosyntheseproces aan te passen en zo de capaciteit van bomen te vergroten om CO2 om te zetten.

Living Carbon wil nog niets kwijt over hoe het bedrijf deze ‘superbomen’ zal creëren, maar het team zou naar verluidt een boomsoort ontwikkelen die groter is en sneller groeit dan andere bomen. 

De start-up werkt ook aan een tweede innovatie die het ontbindingsproces van de boom vertraagt. Die bomen zouden koper en nikkel (twee metalen die schimmelwerend zijn) uit de bodem kunnen opnemen. Schimmels versnellen namelijk de afbraak van hout, waardoor meer CO2 vrijkomt. 

Eén ding is zeker: gemakkelijk wordt het niet. Afgezien van de wetenschappelijke en technische moeilijkheden die inherent zijn aan een dergelijk project, kunnen ook andere obstakels de plannen van Living Carbon in de weg staan, zoals de meestal ruimte tegenstand tegen GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen). (lb)

Meer