Amper 1 procent van de boerderijen exploiteert nu 70 procent van landbouwgrond in de wereld

Een procent van de boerderijen op onze planeet exploiteert 70 procent van alle akkers, boerderijen, ranches en boomgaarden, volgens een nieuw rapport over de impact van landongelijkheid. Onderzoekers waarschuwen dat de landongelijkheid toeneemt nu landbouwgrond steeds meer wordt gedomineerd door enkele grote bedrijven.

De onderzoekers ontdekten dat sinds de jaren tachtig de controle over het beschikbare land voor agrarische activiteiten veel geconcentreerder is geworden, zowel direct via eigendom als indirect via contractlandbouw, wat resulteert in meer destructieve monoculturen en minder zorgvuldig onderhouden kleine landbouwbedrijven.

Rekening houdend met de stijgende waarde van onroerend goed en de groei van landloze bevolkingsgroepen, blijkt dat de landongelijkheid 41 procent hoger is dan eerder werd aangenomen. Het rapport, Uneven Ground: land inequality at the heart of unequal societies, is het eerste in zijn soort, en het werpt een nieuw licht op de schaal en snelheid van het groeiende fenomeen van landongelijkheid. Het rapport is onder meer gebaseerd op 17 wetenschappelijke studies.

Zo blijkt dat de rijkste 10 procent van de plattelandsbevolking 60 procent van de landbouwgrondwaarde in handen heeft, terwijl dat voor de armste 50 procent van de plattelandsbevolking slechts 3 procent is. De studie constateert dat landongelijkheid een directe bedreiging vormt voor het levensonderhoud van naar schatting 2,5 miljard mensen die betrokken zijn bij kleinschalige landbouw, evenals van de armste 1,4 miljard mensen ter wereld, van wie de meesten grotendeels afhankelijk zijn van de landbouw voor hun levensonderhoud.

Dit fenomeen heeft zelfs Europa bereikt: minder dan 3 procent van de landbouwbedrijven is nu goed voor de exploitatie van meer dan de helft van de landbouwgrond in de EU.

De opwaartse trend van de ongelijkheid ligt deels aan de toegenomen belangstelling van bedrijven en financiële actoren, zoals investeringsfondsen, voor investeringen in landbouwgrond. Naarmate de bedrijfsinvesteringen en financiële investeringen toenemen, worden eigendom en controle over land geconcentreerder en steeds ondoorzichtiger.

Tegenwoordig exploiteert 1 procent van de boerderijen meer dan 70 procent van de landbouwgrond ter wereld. 80 procent zijn kleine landbouwbedrijven van minder dan twee hectare. Dit fenomeen heeft zelfs Europa bereikt: minder dan 3 procent van de landbouwbedrijven is nu goed voor de exploitatie van meer dan de helft van de landbouwgrond in de EU.

De landloosheid is het hoogst in Latijns-Amerika, waar de armste 50 procent van de mensen slechts 1 procent van het land bezit. Azië en Afrika hebben de hoogste niveaus van kleine landbouwbedrijven. Wereldwijd is tussen 80 en 90 procent van de landbouwbedrijven eigendom van een familie of kleine boeren. Maar die beslaan dus een steeds kleiner deel van het land en hebben een steeds kleinere rol in de commerciële productie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20