Stakers bij AB InBev moeten dwangsommen betalen

Brouwer AB InBev zal voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf dwangsommen laten uitvoeren doordat er een onveilige situatie is ontstaan aan de brouwerij van het Luikse Jupille. Dat maakte het woensdagavond bekend.

Bij de brouwerij is vorige week een staking uitgebroken, na een reeks coronabesmettingen. Dat gaat gepaard met blokkades van het gebouw. Volgens verslagen van een deurwaarder is er echter ook sprake van ‘een agressieve sfeer ter plaatse, sabotage en een gevaarlijke context waarin de vakbond zelfs iemand die verplicht in quarantaine moest verzamelde rond de stakingsposten’. Er is bovendien sprake van ‘ernstige bedreigingen van de vakbond’ naar verschillende mensen.

Een rechter heeft eerder deze week beslist dwangsommen op te leggen aan mensen die de werking van de brouwerij blokkeren en verder gaan dan wat het stakingsrecht toelaat. Om veiligheidsredenen zegt de brouwer nu geen andere keuze te zien dan die gerechtelijke beslissing toe te passen en dwangsommen te laten uitvoeren. Er zal dan ook 24 uur op 24 een deurwaarder aan de brouwerij van Jupille postvatten. Om een objectief beeld te krijgen, vraagt de brouwer ook een bijkomend extern onderzoek, waarbij ze de Inspectie op het toezien van het Welzijn zal betrekken.

Coronabesmettingen

De socialistische vakbond vindt dat de directie in Jupille te laat is opgetreden nadat een coronahaard opdook in de logistieke afdeling van de brouwer. Er wordt sinds vorige donderdag gestaakt. De vakbond eist dat de personeelsdirecteur en de preventieadviseur opzij worden geschoven. AB InBev weigert dat echter. Verzoeningsoverleg is dinsdagavond afgesprongen.

De situatie in de brouwerij – waar onder meer Jupiler en Corona worden gebrouwen – lijkt dan ook muurvast te zitten. De bonden dreigen met een staking tot de finish. Het bedrijf waarschuwt dan weer dat de vakbond gevaarlijke situaties creëert, en gaat nu dus over tot het laten uitvoeren van dwangsommen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf, klinkt het.

‘Keer terug naar de rede’

Intussen blijft AB InBev bij zijn standpunt. Er zijn wel degelijk ‘zeer doeltreffende veiligheidsmaatregelen genomen’ in de brouwerij, wat blijkt uit het groot aantal negatieve coronatests. Het bedrijf dringt er bij de socialistische vakbond op aan terug te keren naar de rede en de continuïteit.

Donderdag zal het werk overigens ook worden neergelegd in de AB InBev-vestigingen in Leuven en Hoegaarden uit solidariteit met de werknemers van Jupille, lieten de vakbonden woensdag weten.

Lees ook: Bierreus AB InBev op zoek naar vervanger voor topman Carlos Brito

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20