Alle coronatests in Jupiler-brouwerij negatief

In de brouwerij van biergigant AB InBev in Jupille werden donderdag 148 coronatests uitgevoerd. Die zijn allemaal negatief teruggekomen, meldt de directie.

Afgelopen donderdag legden de werknemers van AB InBev in Jupille bij Luik het werk neer nadat enkele mensen in de logistieke afdeling besmet waren geraakt met het coronavirus.

Tot nu toe zijn er al tien gevallen geteld, onder wie een man van in de 40 die in een coma is beland en in kritieke toestand zou verkeren. De staking duurde voort dit weekend en maandag.

Tracering

De stakers vinden dat de directie te laat heeft gereageerd toen de eerste gevallen aan de oppervlakte kwamen. Ze vragen een traceringsmechanisme om mensen uit te sluiten die contact hadden met positief geteste collega’s of de hr-directeur en de preventieadviseur, die nog niet zo lang geleden vertrokken.

Donderdag werden tests uitgevoerd bij een groep werknemers die mogelijk besmet was, maar die kwamen maandagavond allemaal negatief terug. ‘Het laboratorium bevestigt dat alle tests negatief waren. Het preventie- en beschermingscomité van AB InBev is daarover ingelicht en om de privacy te beschermen, zijn alle werknemers apart gecontacteerd door het laboratorium’, zegt een woordvoerder van AB InBev Benelux.

De directie van de Luikse site heeft ‘heel strenge regels’ opgesteld, maar is ‘voorzichtig optimistisch nu alle testen negatief zijn teruggekomen’.

Uitbreiding naar Vlaanderen

AB InBev schakelde maandagavond een deurwaarder in om de blokkade van de brouwerij op te heffen. De socialistische vakbond FGTB spreekt van ‘intimidatie en druk tegen de stakers’ om weer aan het werk te gaan. ‘Sinds donderdag staken de werknemers voor gezondere werkomstandigheden en tegen het vertrek van degenen die het niet aankonden. De collega’s van Jumet en Anderlecht hebben maandag meegedaan uit solidariteit’, laat de vakbond weten aan het persagentschap Belga. Hij verwacht dat de stakingen zich binnenkort zullen uitbreiden naar Vlaanderen.

In Jupille brouwt AB InBev onder andere Jupiler, maar ook het Mexicaanse bier Corona.

Lees ook: ‘Bierreus AB InBev op zoek naar vervanger voor topman Carlos Brito’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20