Stad met amper 300.000 inwoners heeft nu de drukste luchthaven ter wereld

De globale pandemie heeft de luchtvaart gedecimeerd. In de VS viel het luchtverkeer in april terug tot op 5 procent van zijn normaal niveau. ’s Werelds drukste luchthaven is niet langer te vinden in grootsteden als Londen, New York, Atlanta, Dubai of Hongkong, maar in Anchorage, de dichtstbevolkte stad in de Amerikaanse staat Alaska. Daar wonen amper 291.000 mensen, maar de lokale Ted Stevens Anchorage Airport (ANC) is in coronatijden plots het wereldcentrum voor vrachtvervoer.

Ook in niet-coronatijden is Anchorage een belangrijke transporthub, vanwege zijn geografische ligging. Het is de verbindingsplek bij uitstek voor transport tussen Azië en de Verenigde Staten. ANC bevindt zich volgens de website van de luchthaven op minder dan 9,5 uur vliegen van 90 procent van de geïndustrialiseerde wereld.

Anchorage profiteert van toename in vrachtverkeer

Anchorage is niet eens de hoofdstad van Alaska – dat is Juneau – maar wel de op vier na belangrijkste luchthaven voor passagiersverkeer in de VS. Het is ook de op één na belangrijkste hub voor luchtvrachtverkeer in Amerika. (Anchorage is ook ’s werelds drukst bezochte luchthaven voor watervliegtuigen). Vorige week leidde de combinatie van beide dan tot een opmerkelijke eerste plek. Maar dat was enkel en alleen te danken aan de toename van het luchtvrachtverkeer. ANC profiteert zelfs van een toename in luchtvrachtverkeer, nu de coronacrisis de vraag naar ingevoerde goederen zowat overal doet toenemen.

Drukker dan London Heathrow

Uit cijfers van FlightRadar24.com, een website die alle luchtverkeer traceert, blijkt dat Anchorage op zaterdag 25 april exact 948 vliegtuigen zag landen en opstijgen. Vergelijk dat met 682 vliegtuigen dezelfde dag op London Heathrow.

De coronacrisis leidt ook in de luchtvaart tot ongewone situaties. De Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport mag al 21 jaar onafgebroken prat gaan op de titel van drukste luchthaven ter wereld. In 2018 passeerden daar liefst 107 miljoen passagiers. Anchorage  zag datzelfde jaar exact 5 miljoen passagiers passeren. Maar terwijl Atlanta sinds het begin van de coronacrisis 77 procent minder vluchten te verwerken krijgt, is Anchorage nu tijdelijk het luchtvaartcentrum van de wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20