Staatskas 261 miljoen rijker door Belfius-dividend

Staatsbank Belfius keert voor het afgelopen boekjaar een dividend van 261 miljoen euro uit aan haar aandeelhouder, de Belgische staat.

In dat bedrag zit ook een interim-dividend van 100 miljoen euro dat al midden vorig jaar werd uitgekeerd, waardoor de overheid in 2020 nog recht heeft op 161 miljoen euro. Dat is ongeveer 100 miljoen minder dan in 2019, maar voorzitter Jos Clijsters benadrukte dat het cruciaal is voor de bank om een gezonde kapitaalsbasis te behouden. ‘Wat hier in het verleden gebeurd is (met Dexia, red.) never again’, klonk het.

In vijf jaar tijd kreeg de Belgische staat bijna 1,3 miljard euro dividend uitgekeerd, goed voor een gemiddeld rendement van 6,4 procent, rekende Belfius vrijdag voor. De staat nationaliseerde het vroegere Dexia in 2011 voor 4 miljard euro.

Het lagere dividend steekt af tegen de recordwinst van 667 miljoen euro die Belfius in 2019 realiseerde, 3 procent meer dan het jaar voordien. Maar Clijsters benadrukte dat ook die winst in feite volledig van de overheid blijft. ‘Ze blijft echter binnen de bank. Dat is nodig om groei te realiseren en toegevoegde waarde aan de maatschappij te creëren’, klonk het. Daarbij verwees de voorzitter onder meer naar de 180.000 sociale rekeningen die Belfius beheert, in samenwerking met de OCMW’s, of naar de 1,5 miljard euro die de bank investeerde in hernieuwbare energie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20