Staatsbons brengen na drie dagen 175 miljoen euro op

Het Agentschap van de Schuld kon tijdens de drie inschrijvingsdagen 175 miljoen euro ophalen met de nieuwe staatsbons.

In het nieuws: De staatsobligaties hebben na drie dagen de staatskas gevuld met 175 miljoen euro. Dat laat het Federaal Agentschap van de Schuld weten.

  • De eenjarige variant – met een nettorendement van 2,24 procent – heeft via de financiële instellingen 85,4 miljoen euro opgebracht.
  • Wie intekent op de achtjarige overheidsobligatie ontvangt een nettorendement van 1,96 procent. De overheid kon via die staatsbon tot nu toe 2 miljoen euro ophalen. Het gaat hier ook over het bedrag dat werd ingezameld via de deelnemende banken.
  • 6.562 spaarders hebben voor een bedrag van 87,8 miljoen euro rechtstreeks op de staatsbon ingeschreven. 

Vergeet niet: De deadline om in tekenen op de staatsbons komt dichterbij.

  • Particuliere beleggers kunnen nog tot en met 3 juni beleggen in de staatsbons via de banken en beurshuizen. De deadline loopt al af op 31 mei voor wie rechtstreeks intekent bij de schatkist.

Nieuwe uitgifte in september?

Opgemerkt: Op 4 september loopt de eerste eenjarige staatsbon af. Dan komt er maar liefst 22 miljard euro vrij. Het Agentschap van de Schuld liet eerder deze week weten dat het een deel van dat geld wil recupereren. De overheidsinstelling zal dat naar alle waarschijnlijkheid doen door een nieuwe eenjarige overheidsobligatie uit te geven.

  • Een gunstregeling – waarbij de roerende voorheffing uitzonderlijk wordt verlaagd van 30 naar 15 procent – zal dan waarschijnlijk niet aan de orde zijn. Volgende maand vinden immers de verkiezingen plaats, en het zou een klein mirakel zijn, moesten we in september al een regering hebben.
  • Voorts liet het Agentschap van de Schuld weten dat de coupon van de nieuwe staatsbons afhankelijk zal zijn van de marktrente op het moment van de uitgifte. “Het is niet bedoeling dat we ons duurder financieren dan we kunnen op de geld- en kapitaalmarkt”, aldus Deboutte.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer