De keiharde coronalockdown van Shanghai leidt tot dramatische toestanden onder de bevolking, zo blijkt uit smartphonefilmpjes die via sociale media verspreid worden.
De megastad van 26 miljoen inwoners is al sinds 27 maart in een gedeeltelijke of volledige lockdown, een maatregel van het strenge “zero COVID”-beleid van de Chinese regering. Terwijl de meeste westerse landen ervoor opteren om het gewone leven te hernemen en met het coronavirus te leven, blijft China kiezen voor een aanpak waarbij het aantal sociale contacten maximaal teruggedrongen wordt. Er werden maandag wel enkele versoepelingen aangekondigd, maar die blijven beperkt.
Gevangen in eigen huis
De strenge lockdown van Shanghai belet niet dat er woensdag weer 26.330 coronabesmettingen geregistreerd werden. Volgens een reporter van CNN ter plaatse worden sommige woonappartementen met besmettingen voortaan zelfs van de buitenkant afgesloten door de autoriteiten, waardoor de inwoners gevangen zitten in hun eigen woning.
De hoge sociale kostprijs van de lockdown wordt stilaan duidelijk. Er zijn toenemende berichten over voedseltekorten. De winkels zijn immers gesloten, waardoor burgers afhangen van koeriers. Maar omdat ook veel van die bezorgers zelf in lockdown zitten, is de voedselbevoorrading aan het stilvallen.
Burgerprotest
Het lijkt ook almaar slechter te gaan met de mentale gezondheid van de lokale bevolking, die niet weet hoelang deze situatie nog zal duren. Op sociale media circuleren clipjes van voorzichtig protest van burgers die zich ondanks het verbod toch even op straat wagen, maar meteen door ordehandhavers tot de orde geroepen worden.
In beelden die onder meer nieuwsdienst Bloomberg verspreidt, zijn ijzingwekkende kreten te horen vanuit flatgebouwen. Die beelden dateren al van 4 april, en sindsdien is de wanhoop wellicht alleen maar groter geworden.
VS haalt ambassadepersoneel weg
De Amerikaanse overheid waarschuwt in een reisadvies dat ouders en kinderen van elkaar gescheiden kunnen raken door de quarantaineregels en besliste dinsdag om alle niet-essentieel ambassadepersoneel in Shanghai uit de stad te halen.
En dan is er nog de economische kostprijs. Steeds meer fabrieken in de regio-Shanghai, waaronder iPhone-toeleverancier Pegatron, sluiten hun deuren bij gebrek aan personeel.
(am)