Shanghai raakt niet af van Omikron en verstrengt lockdown, fabrieksactiviteit zakt ineen

Het aantal coronabesmettingen in Shanghai blijft maar stijgen, ondanks de beslissing van de stad om deze week in lockdown te gaan. Die lockdown wordt dan ook verstrengd.

Maandag ging Shanghai, het financiële centrum van China, in lockdown. De Omikron-variant zorgt voor de meeste coronabesmettingen in China sinds het virus in 2019 in Wuhan werd ontdekt. De meeste besmettingen doen zich voor in het industriële noordoosten van het land.

Zero-COVID

Initieel zouden de maatregelen voor de meeste districten in Shanghai slechts vier dagen duren. De meer dan 26 miljoen inwoners van de stad hoopten dit weekend van wat meer vrijheid te kunnen genieten.  Maar na de vierde dag van de lockdown beslissen de Chinese autoriteiten om te verstrengen en er nog eens tien dagen bij te doen.

De stad kondigde donderdagavond nieuwe beperkingen aan. Het is niet duidelijk hoeveel mensen nu nog thuis moeten blijven.

De fabrieksactiviteit in China zou afgelopen maand erg geleden hebben onder de zero-COVID-maatregelen, die bij de minste stijging van het aantal besmettingen grote delen van het bedrijfsleven stilleggen. De fabrieken in het land krompen in het snelste tempo sinds de start van de pandemie. Ook de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne zou de productie parten hebben gespeeld.

Verschillende autofabrieken gingen afgelopen weken dicht. In de noordoostelijke stad Shenyang sloot BMW zijn vestigingen. In Anting, een buitenwijk van Shanghai, deed gisteren een Volkswagenfabriek de poorten op slot. Twee weken geleden sloot Volkswagen al zijn fabrieken in Chanchun, ook in het noordoosten van het land.

“Tot 2024 substantieel buitengesloten van de wereldeconomie”

Groeiprognoses voor China werden door de Amerikaanse bank Morgan Stanley naar beneden gehaald als gevolg van de extensieve lockdowns die het land in maart doorvoerde. Ook Citigroup uitte zijn bezorgdheid over risico’s voor de vooruitzichten voor het tweede kwartaal.

“Net nu de wereldeconomie voorzichtige tekenen van herstel vertoonde, hebben de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de nieuwe COVID-uitbraak in Shanghai als een perfecte storm gewerkt om het schip van de wereldeconomie richting het water van de recessie te duwen”, zegt Tim Harcourt, hoofdeconoom van het Institute for Public Policy and Governance aan de University of Technology Sydney, aan Al Jazeera.

“Dit zal China tot 2024 substantieel buitensluiten van de wereldeconomie.”

Meer