Spanje neemt jacht van voormalig KGB-officier in beslag. “Er zullen er meer volgen”, zegt premier Pedro Sanchez

Spanje gaat de strijd aan met Russische oligarchen. Het land heeft recentelijk beslag gelegd op het jacht van de Russische Sergei Chemezov, een voormalig KGB-officier. Het 85 meter lange vaartuig – genaamd The Valerie – heeft een waarde van 140 miljoen dollar en lag voor anker in de haven van Barcelona.

Sergei Chemezov is al lange tijd een trouwe bondgenoot van Vladimir Poetin. De voormalig KGB’er is momenteel de CEO van het Russische bedrijf Rostec, dat een groot deel van zijn inkomsten vergaart met de verkoop van militair gerelateerde goederen. In 2007 werd hij persoonlijk door Poetin tot CEO benoemd. 

The Valerie is in 2011 gebouwd in Bremen en vaart onder de vlag van Saint Vincent en de Grenadines, wat in de Caribische Zee ligt. Het staat geregistreerd op de naam van Chemezovs stiefdochter, Anastasia Ignatova.

“Vandaag hebben we een jacht in beslag genomen dat toebehoort aan een van de belangrijkste oligarchen”, zo zei de Spaans premier Pedro Sanchez op televisie. “Er zullen er meer volgen”, voegde hij eraan toe. Mogelijk doelde hij op twee andere Russische jachten die ook in de haven van Barcelona zijn aangemeerd.

De Spaanse autoriteiten voldoen daarmee aan een besluit van de Europese Unie om activa te blokkeren die eigendom zijn van rijke Russen die banden hebben met Poetin. De Spanjaarden zeggen elk vaartuig te gaan onderzoeken waarvan ze vermoeden dat het toebehoort aan mogelijke gesanctioneerden. 

Sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari, heeft het Westen Russische miljardairs gesanctioneerd en afgesneden van de wereldeconomie. Chemezov werd eerder in 2014 al gesanctioneerd door de Verenigde Staten en later in 2020 door Groot-Brittannië, vanwege de annexatie van de Krim door Rusland.

Jacht van 700 miljoen euro

Eerder werd ook het superjacht – met een waarde van 700 miljoen euro – van de de Rus Alisjer Oesmanov in beslag genomen door Duitsland. Als reactie op de verschillende sancties en beslagleggingen hebben meerdere oligarchen besloten om hun jachten te verhuizen naar de Malediven, dat zich buiten de invloedssfeer van het Westen bevindt.

Om de westerse sancties te omzeilen zoeken steeds meer Russische miljardairs hun toevlucht in cryptobedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar laten ze hun virtuele geld omzetten in dollars of gebruiken ze het om te investeren in onroerend goed.

(evb)

Meer