S&P 500 en Nasdaq zetten beste weekprestatie neer sinds begin november

De Amerikaanse beurzen deden het goed op vrijdag, met de S&P 500 die zijn beste week achter de rug heeft sinds november. Beleggers dromen weg bij de belofte van een ongezien stimuluspakket voor de Amerikaanse economie. Ook de resultatenstorm van de voorbije dagen had enkele positieve verrassingen in petto.

De S&P 500 deed er 0,4 procent bij op vrijdag. Dat brengt het weektotaal op 4,6 procent voor de toonaangevende benchmark. Ook Nasdaq zet zijn beste weekresultaat neer sinds 6 november. Na sluiting stond de techindex 0,6 procent hoger. De industriële mand van de Dow Jones steeg met 0,3 procent vandaag.

Na een zeer volatiele eerste maand, door economische en politieke onzekerheid, lijkt Wall Street opnieuw de vlucht omhoog gekozen te hebben. Beleggers lagen vanmorgen niet wakker van een zwakker dan verwacht banenrapport in de VS, in hun ogen vergroot dat enkel de kans dat Bidens stimulusplan ter waarde van 1.900 miljard dollar goedgekeurd zal worden.

Op donderdag vroeg farmareus Johnson & Johnson de goedkeuring aan van zijn vaccinkandidaat. Daarmee zou een derde vaccin tegen Covid-19 op de Amerikaanse markt kunnen komen binnen enkele weken. De op stoom komende vaccinatiecampagne stuwde de eindsprint van de voorbije weekrally vandaag.

Winnaars en verliezers

Het aandeel van het moederbedrijf van Jansen Farmaceutica steeg dan ook met 1,5 procent. Daarnaast was het een goeie dag voor tech. Pinterest kon een goed kwartaalrapport voorleggen, waaruit bleek dat het Sociaal medium de laatste maanden van het voorbije jaar miljoenen nieuwe gebruikers kon overtuigen. Het aandeel prikte 4,4 procent erbij.

Spelontwikkelaar Activision Blizzard deed nog beter, de maker van de bekende shooter Call of Duty schoot 10 procent omhoog na beter dan verwachte bedrijfsresultaten.

De (voormalige?) lieveling van de short squeezers, GameStop, steeg 19 procent vandaag, na een daling van 30 procent of meer gedurende drie van de vier voorgaande handelsdagen. Gamestop is een winkelketen van computerspelletjes, die financieel zwak staat maar waarvan het aandeel de afgelopen weken in het vizier kwam van speculanten en fors de hoogte in ging. Hoewel het aandeel deze week 80 procent daalde, staat het nog steeds meer dan 200 procent hoger dan in het begin van het jaar.

Peloton, dat bij de beurswinnaars van de pandemie gerekend mag worden, kon goede resultaten voorleggen maar fietste toch naar beneden. Ondanks een sterke abonnementsverkoop klagen consumenten online over lange wachttijden. De leverancier van slimme hometrainers zag zich gedwongen een verklaring af te leggen dat de toeleveringsketen de vraag niet kan bijhouden. Het aandeel zakt met vier procent.

In Azië gingen de meeste belangrijke benchmarks erop vooruit tegen het einde van de handelsdag. De Japanse Nikkei 225 won 1,5 procent. De Kospi-index in Zuid-Korea sloot 1,1 procent hoger af. Hang Seng in Hongkong deed er 0,6 procent bij. China’s Shanghai Composite zakte lichtjes (-0,2 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20