Videogames stevenen af op een absoluut recordjaar

De wereldwijde videogame-industrie zal dit jaar een omzet van 174,9 miljard dollar laten optekenen. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit vooruitzichten van consulent Newzoo. De cijfers betekenen dat de sector een absoluut recordjaar beleeft.

Daarbij verwijst Newzoo naar de impact van de coronapandemie. In vele gezinnen die door een lockdown waren getroffen, bleken videogames immers een populair product om de vrije tijd in te vullen. De grootste groei wordt volgens de analisten aangebracht door games voor mobiele apparaten.

Versnelling

‘Onder meer een analyse van de financiële rapporten van de videogamebedrijven over de eerste helft van dit jaar, maakt een trend van stijgende inkomsten duidelijk,’ zegt Newzoo. ‘Die groei was bovendien niet gevolg van een plotse opstoot, maar werd daarentegen gedragen door een geleidelijke versnelling.’

Newzoo had na de uitbraak van de coronapandemie nog voor de zomer zijn oorspronkelijke groeiprognoses voor het lopende jaar naar boven bijgesteld, maar heeft de verwachtingen nu opnieuw moeten bijsturen. Ook vorig jaar kon de sector al een groei melden, maar deze trend manifesteert zich volgens Newzoo dit jaar nog drie keer sterker.

‘Nog nooit eerder moest een grotere bijsturing worden doorgevoerd dan dit jaar,’ erkent Newzoo. ‘Lockdowns om de verdere verspreiding van coronabesmettingen tegen te gaan, deden over de hele wereld de interesse van het publiek in games toenemen. Toch lijkt de sector niet te moeten vrezen dat het engagement weer zal verwateren wanneer de pandemie opnieuw in kracht zal afnemen.’

‘Hierdoor zal ook de volgende jaren op een verdere groei kunnen worden gerekend. Daarbij mag een jaarlijkse stijging met gemiddeld 9,4 procent worden vooropgesteld. Hierdoor zal de sector over drie jaar een omzet van 207,9 miljard dollar kunnen melden. Tot nu toe waren voor dat jaar 200,8 miljard dollar inkomsten voorspeld.’

Mobiel

Newzoo meldt nog dat mobiele games dit jaar de sterkste bijdrage tot de groei – 26 procent – zullen melden. Die trend zet ontwikkelaars van videogames dan ook aan om zich bij hun nieuwe activiteiten vooral op mobiele platformen te concentreren.

Dat geldt ook voor Activision Blizzard, het bedrijf dat onder meer franchises zoals ‘Call of Duty’ en ‘Overwatch’ op de markt brengt. Daniel Alegre, voorzitter van Activision Blizzard, beklemtoonde dat alle producten van de onderneming op termijn op de mobiele markt zullen komen.

De mobiele editie van ‘Call of Duty’ werd in oktober vorig jaar gelanceerd. Sindsdien is die versie wereldwijd al meer dan 300 miljoen keer gedownload. Naar aanleiding van de aangekondigde lancering van het mobiele game in China hebben zich bovendien al meer dan 50 miljoen mensen vooraf geregistreerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20