Soros: “Omikron en Evergrande kunnen tot ondergang van Chinese president Xi Jingping leiden”

Terwijl voor velen de macht van Xi Jingping groter is dan ooit en de Chinese president zelf zich in het rijtje met zijn voorgangers Mao Zedong en Deng Xiaoping ziet, denkt de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros dat er snel een einde kan komen aan Xi’s presidentschap.

De filantroop-speculant deed zijn opmerkelijke voorspelling in een toespraak aan de universiteit van Stanford (VS). Volgens Soros staat Xi intern binnen de Chinese Communistische Partij (CCP) onder druk omdat hij de controle over de economie wil centraliseren.

“Veel vijanden”

Soros: “Xi Jinping heeft veel vijanden. Hoewel niemand zich publiekelijk tegen hem kan verzetten omdat hij alle touwtjes van de macht in handen heeft, broeit er binnen de CCP een strijd die zo scherp is dat hij in verschillende partijbladen tot uiting is gekomen. Xi ligt onder vuur van degenen die geïnspireerd zijn door de ideeën van Deng Xiaoping en die een grotere rol willen voor particuliere ondernemingen.”

Twee loodzware uitdagingen zetten de schijnbaar zo onaantastbare Xi onder druk, zegt de inmiddels 91-jarige Hongaarse Amerikaan: de crisis op de Chinese vastgoedmarkt, met het kapseizen van de immobiliënreus Evergrande, en Xi’s draconische Zero Covid-beleid, dat volgens veel experts niet vol te houden is.

“Omikron dreigt Xi Jinping’s ondergang te worden”, zegt Soros, daarbij refererend naar de Olympische Winterspelen in Bejing. “De coronavariant is in China vooral binnengekomen via de havenstad Tianjin, die op dertig minuten met de hogesnelheidstrein van Beijing ligt. Inmiddels heeft het zich verspreid naar een toenemend aantal steden in heel China. Het is niet langer onder controle.”

“Xi heeft gefaald”

“Hij probeerde totale controle op te leggen, maar hij faalde. Gezien de sterke oppositie binnen de CCP zal de zorgvuldig gechoreografeerde opmars van Xi Jinping naar het niveau van Mao Zedong en Deng Xiaoping wellicht nooit plaatsvinden”, voorspelt de miljardair, die zelfs al over zijn opvolger speculeert.

“Het is te hopen dat Xi Jinping wordt vervangen door iemand die minder repressief is in eigen land en vreedzamer in het buitenland.”

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.