Door het frequente gebruik van de smartphone heeft 5 procent van de bevolking al een grotere duim gekregen. Vooral bij jongeren zou daarbij een relatief snelle lichaamstransformatie zijn vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het telecomconcern O2 bij tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië.
“Het huidige menselijke lichaam is het gevolg van miljoenen jaren evolutie,” zegt Marie-Céline Ray, redacteur bij het magazine Futura. “Daarentegen zal een periode van amper één decennium voldoende zijn geweest om de vingers van de menselijke hand te transformeren. Dat heeft alles te maken met het intensieve gebruik van de smartphone.”
Spieren
Uit het onderzoek van O2 blijkt dat Britten gemiddeld twee uur per dag op hun smartphone actief zijn. “Die intensieve bezigheid komt ook tot uiting in de verandering die de menselijke vingers vertonen. Bij het gebruik van de smartphone wordt de duim het meest gebruikt. Daardoor kan die vinger tot 15 procent groter worden.”
“In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar zou het gebruik van de telefoon al bij 13 procent van de smartphone-gebruikers tot een vergroting van de duim hebben geleid. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat ook de omvang van de mobiele telefoon de voorbije jaren aanzienlijk is toegenomen.”
Bij 8 procent van de respondenten ontwikkelden de kleine vingers anderzijds een curve. Dat zou te maken hebben met de manier waarop de telefoon in de hand wordt gehouden.
“In totaal denkt ongeveer 33 procent van de smartphone-gebruikers dat zijn lichaam door het gebruik van de mobiele telefoon is geëvolueerd,” benadrukken de onderzoekers. “Daarnaast denkt 37 procent van de respondenten dat het lichaam zich aan de toestellen zal blijven aanpassen.”
Handtherapeute Nicola Goldsmith wijst erop dat de duimspieren bijzonder complex zijn. Ze bevinden zich zowel in de hand als in de onderarm. “Op die manier kan de veegbeweging bij de bediening van de smartphone deze spieren versterken,” aldus Goldsmith. “Daaruit kan ook een toename van volume volgen.”
“Onderzoek toonde dat deze lokale veranderingen – zoals vergrote duimen en kleine vingerafwijkingen – de norm worden omdat de consument de telefoon langer gebruikt. Voor de vorming van reusachtige duimen bestaat echter geen gevaar. In de toekomst zullen in de telefonie immers steeds meer technologieën voor spraakherkenning hun opwachting maken.”
Levensverwachting
De studie toont volgens Ray ook interessante informatie over de plaats die de smartphone in de samenleving heeft ingenomen. “Onder meer bleek dat 19 procent van de respondenten erkent geen dag zonder zijn smartphone te kunnen,” zegt ze. “Tevens moest 20 procent toegeven ooit al met zijn telefoon in slaap te zijn gevallen.”
“De onderzoekers stelden zelfs vast dat 5 procent van de gebruikers zozeer aan zijn smartphone verhangen is geraakt dat ze gewag maken van fantoom-oproepen. De betrokkenen menen de vibraties van een oproep of een bericht te voelen, terwijl er in werkelijkheid geen enkele activiteit is.”
Nina Bibby, marketing-directeur van O2, zegt dan ook dat smartphones bij de consument een verlengstuk van zijn persoon zijn geworden. “Het valt bijzonder moeilijk om te bepalen waar de handen eindigen en de telefoon begint,” merkt ze op.
Volgens 15 procent van de respondenten zal de smartphone hen ook uitzicht op een langer leven bezorgen. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar loopt dat cijfer zelfs op tot 27 procent. “Dat fenomeen zou vooral zijn gekoppeld aan de fitness-applicaties die op de smartphones beschikbaar zijn,” zegt Nibby. “Van die applicaties zou ongeveer 30 procent van de smartphone-bezitters gebruik maken.”