Slimme robots helpen je te beleggen

Beleggen met slimme robots. De nieuwe trend?  

Het coronavirus liet ook de financiële markten niet onberoerd. Toen tal van landen in lockdown gingen en economieën stilvielen, zetten beurzen wereldwijd een scherpe daling in. Maar toch bleken er ook heel wat nieuwe beleggers net dan hun weg naar de beurs te vinden… 

Zo zag Bolero, het online beursplatform van KBC, het aantal nieuwe beleggersrekeningen in maart maar liefst met 700% stijgen. In een algemene verkoopgolf op de beurs bleken sommige aandelen en sectoren te hard afgestraft. Een interessant instapmoment volgens nogal wat beleggers, die door de lockdown ook de tijd hadden om dat “starten met beleggen” van hun to do-lijst te schrappen.  

Beleggen is complex, tijdrovend,… Of toch niet?

Uit een bevraging die marktonderzoeksbureau iVox eind vorig jaar uitvoerde in opdracht van Bolero, bleek dat bijna 7 op de 10 Belgen zich er zorgen over maakt dat zijn spaargeld niets opbrengt. Evenveel Belgen zijn akkoord dat beleggen meer opbrengt dan sparen. Toch blijft de stap voor velen te groot. 

Beleggen wordt nog te vaak gezien als een risicovolle bezigheid voor specialisten waar je ook nog eens veel financiële middelen voor nodig hebt. 6 op de 10 Belgen zouden wel willen beleggen als het minder complex en tijdrovend zou zijn en ze een duidelijker beeld kunnen krijgen van wat het hen kan opbrengen in goede en minder goede tijden. 

Klinkt u dat vertrouwd in de oren? Dan kan de nieuwste trend in het beleggingslandschap misschien wel iets voor u zijn: de slimme beleggingsassistent of robo-adviseur. 

Wat is robo-advies?

De eerste robo-adviseurs voor particuliere beleggers zagen zo’n 10 jaar geleden het licht. Net als alle grote technologietrends is robo-advies ontstaan in de Verenigde Staten. De primeur was weggelegd voor het Amerikaanse Betterment. Later volgden spelers als Vanguard, Schwab en BlackRock. De markt van robo-advies groeit enorm. Volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau Roland Berger was de markt van robo-advies goed voor 386 miljard dollar in 2016. In België staat robo-advies nog in zijn kinderschoenen, maar niet voor lang meer. Zo verwacht Roland Berger dat de Belgische robo-adviesmarkt tot 2023 met maar liefst 57% per jaar zal groeien.

Wat zijn robo-adviseurs?

Robo-adviseurs bieden een online platform dat gebruik maakt van slimme algoritmes om op een geautomatiseerde manier beleggingsportefeuilles te bouwen en op te volgen. De grote meerderheid van deze algoritmes is gebaseerd op de Modern Portfolio Theory van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz. 

Bijna alle robo-adviseurs werken op basis van ETF’s in hun portefeuille. Dat is niet onlogisch. ETF’s, in de volksmond ook wel trackers genoemd, zijn een goedkope manier om het risico goed te spreiden. Een ETF volgt of “trackt” als het ware een onderliggende index of een mandje van aandelen, obligaties,…. Ze zijn vlot verhandelbaar. En de lage transactiekosten zijn mooi meegenomen, want robo-adviseurs proberen natuurlijk zo kostenefficiënt mogelijk te zijn. Robo-adviseurs streven er dus naar om beleggen een pak democratischer en laagdrempeliger te maken. Geen nood meer aan een groot vermogen om in aanmerking te komen voor de aandacht van een adviseur! 

Waar vroeger vooral de millennials en computerfreaks van het eerste uur gebruik maakten van robo-adviseurs, zijn die intussen vervangen door hoogopgeleide veertigplussers, meestal mannen, die al enige financiële geletterdheid hebben. 

De ene robot is de andere niet

Ook Bolero, de online broker van KBC, lanceerde begin dit jaar de slimme beleggingsassistent Matti. Hoewel Matti inspeelt op de groeiende trend van robo-advies is hij toch nog een tikkeltje anders. 

Net zoals de meeste andere robo-adviseurs vertrekt Matti van een algoritme dat gebaseerd is op de nobelprijswinnende Modern Portfolio Theory, maar met een aantal belangrijke nuances.

  • Zo gaat Matti steeds op zoek gaat naar een portefeuillesamenstelling met een zo laag mogelijke volatiliteit of beweeglijkheid.
  • Je kan zelf een aantal persoonlijke voorkeuren meegeven voor je portefeuille. Geloof je bv. sterk in een bepaalde sector, in duurzaamheid, gezondheid,…dan kan Matti daar rekening mee houden. 
  • Matti brengt zelf geen veranderingen aan in je portefeuille: jij beslist altijd zelf of je zijn advies al dan niet volgt. Matti werkt dus niet volautomatisch of discretionair zoals de meeste robo-adviseurs, jij blijft altijd de touwtjes in handen houden. Een comfortabel gevoel voor veel startende beleggers.  

Hoe gaat Matti te werk?

  • Eerst zal Matti je beter leren kennen. Via een vragenlijst peilt hij naar je kennis over ETF’s, je financiële situatie en je beleggingsdoelstellingen (je appetijt voor risico, je horizon,…). Zo wordt het portefeuilleprofiel bepaald. Nog geen idee wat ETF’s zijn? Geen nood! Er is een uitgebreide Academy om je daarin wegwijs te maken. 
  • Op basis van het portefeuilleprofiel en je persoonlijke voorkeuren stelt Matti je dan een gespreide portefeuille van trackers of Exchange Traded Funds (ETF’s) voor. Je kan onmiddellijk zien wat je dat kan opbrengen in een positief, neutraal of negatief beursscenario. Overtuigd? Dan kan je in die portefeuille investeren. 
  • Maar daar stopt Matti’s werk niet. Matti monitort constant je portefeuille. Loopt het risico te hoog op of ben je juist opportuniteiten aan het missen? Dan krijg je een alert toegestuurd mét een voorstel voor een geoptimaliseerde portefeuille. Je beslist zelf of je Matti’s advies al dan niet volgt. 

Al mogelijk vanaf 1.000 euro en je kan er op elk moment uitstappen

Robo-adviseurs wilden beleggen een stuk laagdrempeliger maken. Daarom kan je Matti ook al aan het werk zetten vanaf 1.000 euro, een haalbaar bedrag om je eerste stappen op de beurs te zetten. En heb je je geld nodig, dan staat het nooit vast. Je kan op elk moment gedeeltelijk of volledig uitstappen. 

Wil je meer weten over zo’n slimme beleggingsassistent? Ontmoet Matti van Bolero en probeer de simulatietool op www.boleromatti.be  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20