‘Slimme pleister’ van Byteflies breidt uit: ‘Kan verschil maken bij derde golf’

De slimme pleister en het Covid Care@Home, het telemonitoringproject van de Belgische start-up Byteflies, wordt getest in een tiental grote ziekenhuizen. Met het pakket kunnen coronapatiënten thuis opgevolgd worden.

Het RIZIV, dat eerder al een kleine test met Covid Care@Home deed, gaat nu aan een tiental ziekenhuizen vragen om de slimme pleister van Byteflies te testen. Met die testkit, er zit bijvoorbeeld ook nog een thermometer bij, kan uw ademhaling, hartslag, temperatuur en zuurstofgraad op afstand gemeten worden.

Na corona ook COPD

Dat moet de druk op de ziekenhuizen verzachten als er bijvoorbeeld een derde golf van het coronavirus zou komen. ‘Het kan uiteraard ook uitgerold worden voor andere ziektes. Zoals COPD bijvoorbeeld, daarvoor zijn de paramaters die gevolgd moeten worden, dezelfde. Op die manier kunnen ook die mensen thuis revalideren of kunnen we vermijden dat ze naar de spoedafdeling moeten’, klink het bij CEO Hans Danneels.

‘Telemonitoring heeft zijn meerwaarde al bewezen tijdens de vorige coronapieken. Met de RIZIV-studie gaan we nu een volgende fase in. Via de gegevens die we opmeten zullen we op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen dat er op afstand kwalitatieve opvolging geboden kan worden’, zegt Danneels. ‘Daarom willen we ook ijveren voor een grootschalige deelname aan het onderzoek.’

Katalysator

De pleister van Byteflies, die binnenkort ook de oxymeter en thermometer moet vervangen, is al even aan een opmars bezig. ‘Je wil natuurlijk nooit dat een situatie zo erg wordt als de coronapandemie nu’, zegt Danneels. ‘Maar het is zeker een katalysator geweest voor meer telemonitoring in Vlaanderen. Nu is dat heel acuut, maar later kan het ook uitgerold worden naar andere ziektes.’

Het project wordt alvast uitgerold in de volgende ziekenhuizen: AZ Damiaan, AZ Delta, AZ Herentals, AZ Oudenaarde, AZ Sint-Lucas, AZ Vesalius, AZ West, GZA Ziekenhuizen, Heilig Hart Ziekenhuis Lier, H. Hartziekenhuis Mol, Imeldaziekenhuis, i-mens, Jan Palfijn Gent, Jan Yperman Ziekenhuis, Jessa Ziekenhuis, Noorderhart Mariaziekenhuis, O.L.V. van Lourdes, Sint-Elisabeth Zottegem, Sint-Franciscus Ziekenhuis, Sint-Trudo Ziekenhuis, UZ Gent, Wit-Gele Kruis, Ziekenhuis Geel, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20