Antwerpse start-up Byteflies scoort belangrijke overwinning: terugbetaling door Riziv

Byteflies, het Antwerpse bedrijf dat specialiseert in e-monitoring, mag zich in de handen wrijven. E-monitoring zal terugbetaald worden door het socialezekerheidsagentschap Riziv, wat wellicht betekent dat het bedrijf stevig kan groeien.

Geen ziekenhuisbed laten innemen door mensen die perfect thuis kunnen aansterken, maar wel nog regelmatig gecheckt moeten worden. Dat is het opzet van Byteflies. Het Antwerpse bedrijfje van Hans Danneels kan ziektes zoals hartfalen en de longziekte COPD vanop afstand monitoren. Maar ook Covid-patiënten konden er wel bij varen. Er startte een proefproject, gratis. Nu mag Danneels hopen op terugbetaling, het Riziv laat namelijk een pilootproject met e-monitoring van start gaan.

Danneels klinkt in zijn nopjes. ‘Corona is natuurlijk geen businessplan. Daar is het te erg voor, maar ook, met het vaccin zijn we er hopelijk binnenkort vanaf. Maar het was wel een moment waarop we konden tonen dat ons product werkt.’

Covid-monitoring

In eerste instantie stelde Byteflies het programma voor Covid-monitoring, een slimme pleister die hartslag, temperatuur en ademhaling controleert, gratis ter beschikking aan de eerste tien ziekenhuizen. Het werden er 26. ‘Maar de artsen en verplegers die de monitoring deden, konden niet vergoed worden. Er bestond namelijk geen categorie voor bij de mutualiteiten.’

Die categorie, de nomenclatuur, is nu gecreëerd. Tijdens de tweede golf kon Byteflies 250 patiënten monitoren. ‘Zij konden allemaal twee dagen vroeger naar huis en dat heeft dus meteen al heel wat impact’, zegt Danneels. ‘Nu zal het pilootproject wellicht uitgerold worden naar enkele duizenden patiënten.’ Enkele grote spelers, zoals het UZ Gent en het UZA, tekenden al voor Byteflies. Nu zullen ze meer patiënten in het systeem steken.

E-monitoring

E-monitoring zit overal in de lift. Ook bij Philips in Nederland ruiken ze de voordelen. Dat bedrijf nam vorige week BioTelemetry over, een deal van ettelijke miljarden. ‘Het is een internationaal fenomeen dat al enkele jaren aan de gang is, ook in België. Door corona komt alles nu in een stroomversnelling’, legt Danneels uit.

Ook voor Byteflies zelf is de terugbetaling natuurlijk een grote stap. Het heeft nu zowat een kwart van de markt in handen. Als er terugbetaald wordt, kan er snel gegroeid worden. ‘In eerste instantie mikken we met Byteflies op de monitoring van epilepsie en chronische ziektes zoals hartfalen en de longziekte COPD’.

Wat is Byteflies?

Byteflies bestaat sinds 2015. Het heeft 25 werknemers en kan sinds 2019 winst noteren. In eerste instantie werkte de start-up vooral samen met farmabedrijven, om klinische proeven vlotter te laten verlopen. Nu is de kans groot dat hun systemen op grote schaal worden uitgerold. Het bedrijfje is een van de sterkste groeiers in België, met een omzet die verveertigvoudigde in vier jaar tijd.

Meer