Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische techpleister moet verplegers van coronapatiënten ontlasten

Logo Business AM
Coronacrisis

23/04/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Foto: Byteflies

Een medische techpleister van grotendeels Belgische makelij moet het werk verplegend personeel van Covid-19-patiënten aanzienlijk verlichten. Het product kan tegen het najaar op grote schaal worden uitgerold, schrijft De Tijd. 

Dankzij de pleister hoeven verplegers niet meermaals per dag metingen uitvoeren bij patiënten. De technologische zelfklever wordt bij een coronapatiënt op de borstkas geplakt, en monitort constant diens ademhaling, hartslag en temperatuur. Die data wordt verzameld op een digitaal platform, dat het medisch personeel kan raadplegen.

De komende weken wordt het product uitgebreid getest, en kan tegen oktober op grote schaal ingevoerd worden in Belgische ziekenhuizen. Het zal dus vooral nut hebben om eventuele tweede of derde infectiegolven op te vangen. Voor de huidige uitbraak te bestrijden zal het niet op tijd klaar zijn. 

De technologie achter de pleister werd ontwikkeld door het Antwerpse techbedrijfje ByteFlies. Die Start-up werkte aan een soortgelijke plakker voor ziektes zoals hartaandoeningen. Toen het virus in ons land uitbrak werd besloten om de ontwikkeling vijf versnellingen hoger te schakelen. Enkele weken geleden hebben we na overleg met onze partners besloten de ontwikkeltijd van twee à drie jaar terug te brengen tot maximaal zes maanden’, zegt CEO Hans Danneels aan De Tijd. 

Het project is een partnerschap van verschillende Belgische en internationale producenten. Naast een Duitse en een Japanse speler, werkte Quad Industries uit Sint-Niklaas mee aan de lijm en elektrodes waarmee de pleister lange tijd op het lichaam kan blijven. 

Andere Belgische partners zijn sensorfabrikant Melexis, communicatiespecialist Televic die het digitaal platform ontwikkelde, en zorgcentrale Z-Plus.

Source: De Tijd


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks