Slechts 2 Europese steden in top 10 veiligste steden ter wereld

Tokio blijft de veiligste stad van de wereld. Dat blijkt uit een studie van de Economist Intelligence Unit. Tokio voert al het voor de derde keer op rij de lijst met veiligste steden van de wereld aan. Ook Singapore en Osaka behielden hun respectievelijke tweede en derde plaats. Opvallend is echter vooral dat de Amerikaanse hoofdstad Washington met een zevende plaats voor de eerste keer zijn opwachting in de top tien maakt. Even opmerkelijk is de terugval van Hongkong van een negende naar een twintigste plaats. Amsterdam en Kopenhagen zijn de enige vertegenwoordigers van Europa.

De regio Asia-Pacific domineert ook dit jaar de top tien van het tweejaarlijkse rapport. Sydney, Seoul en Melbourne zijn immers eveneens in de top tien terug te vinden. Ook Toronto haalt de top tien.

Samenhang

“De studie toont echter vooral een aantal opmerkelijke vaststellingen over veiligheid,” benadrukt onderzoeker Naka Kondo. “In eerste instantie blijkt dat welvaart tot de belangrijkste pijlers van veiligheid behoort. Anderzijds moet men tot de conclusie komen dat transparantie en beleid nagenoeg even belangrijk zijn als inkomen om van de stad een veilige omgeving te maken.”

“Bovendien blijkt dat er tussen de verschillende pijlers vaak een sterke samenhang is. Zelden vindt men locaties die op de verschillende pijlers sterk uiteenlopende scores laten optekenen.”

Het rapport zegt dat Tokio onder meer kan profiteren van een lage criminaliteit, terwijl zijn infrastructuur de bevolking een goede bescherming biedt tegen natuurgeweld. Tevens kent de stad weinig risico op de activiteit van computer-malware.

Tokio haalde de sterkste score in digitale veiligheid. Op het gebied van gezondheid moest de Japanse hoofdstad alleen Osaka laten voorgaan. Op het gebied van infrastructuur en persoonlijke veiligheid eindigde Tokio als vierde. Het rapport waarschuwt wel dat de stad nog steeds geplaagd wordt door corruptie en de georganiseerde misdaad.

Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, verwijst in een reactie naar de klimaatverandering en het gevaar voor aardbevingen waaraan de stad is blootgesteld. Dat heeft volgens hem de stad aangezet een reeks maatregelen te nemen om zijn residenten tegen natuurrampen te beschermen. Het rapport wijst er ook op dat zowel Tokio als Osaka een inkrimpende bevolking kennen. Daardoor zullen beide steden volgens de auteurs hun statuut van relatieve veiligheid in de toekomst kunnen behouden.

Verstedelijking

In landen met snelgroeiende populaties, zoals China en India, zal de verstedelijking volgens het rapport daarentegen in de toekomst grotere uitdagingen creëren. De onderzoekers wijzen daarbij ook op de grote kloof in veiligheid die Azië laat optekenen. Terwijl een aantal grote Aziatische metropolen de ranglijst aanvoeren, blijken andere locaties heel wat lagere scores te halen.

De Chinese steden Peking en Shanghai staan respectievelijk op een 31ste en 32ste plaats. Nog verder staan Kuala Lumpur (35ste), Manila (43ste), Bangkok en Ho Chi Minh City (47ste), Delhi (53ste), Jakarta (53ste), Dhaka (56ste) Karachi (57ste) en Yangon (58ste).

“Steden in Asia-Pacific laten in het algemeen goede prestaties optekenen op het gebied van gezondheid, infrastructuur en persoonlijke veiligheid,” zeggen de onderzoekers nog. “Noord-Amerikaanse metropolen blijken daarentegen superieur te zijn in digitale veiligheid.”

Bij de Amerikaanse steden worden daarbij San Francisco, Los Angeles en Dallas vermeld. Op het Europese continent laten naast Amsterdam en Kopenhagen de metropolen Parijs, Frankfurt, Zurich en Stockholm de beste scores optekenen.

Londen en New York staan op een respectievelijke veertiende en vijftiende plaats. Beide steden laten daarbij een verbetering met zes plaatsen optekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.