“Slachter van Syrië” wordt nieuwe Russische opperbevelhebber in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft Aleksandr Dvornikov benoemd tot opperbevelhebber in Oekraïne. Hij was eerder al de eerste Russische bevelhebber in Syrië, waarvoor hij in Rusland zelfs een “Held van de Russische Federatie”-medaille ontving. Dvornikov stond er echter om bekend regelmatig op burgers te laten schieten.

Dvornikov is afkomstig van het kleine Russische stadje Oessoeriejsk, helemaal in het oosten van het land. Hij ging er studeren in een Soevorov militaire school, kostscholen voor jongens tussen acht en achttien jaar, met als doel hen naar het leger te laten doorstromen. Nadien ging Dvornikov verder studeren aan de Hogere Militaire Commandoschool in Moskou.

Op zijn 22ste trad de Rus ook echt toe tot het leger. Hij werd als snel bevelhebber, eerst van aparte legereenheden en uiteindelijk ook van hele legertroepen en militaire districten. Zo was hij net na de eeuwwisseling de stafchef van een legereenheid in de Kaukasus, die betrokken was bij de invasies van Zuid-Ossetië en Tsjetsjenië.

Bevelhebber in Syrië

In 2014 werd Dvornikov bevorderd tot de rang van kolonel-generaal, de op twee na hoogste rang in het Russische leger. Het was in die hoedanigheid dat Vladimir Poetin hem enkele maanden later benoemde tot bevelhebber van de Russische troepen in Syrië.

Voor de soldaten in de regio was de aanstelling van Dvornikov een zegen. Een groot deel was uitgeput of gedemoraliseerd en de legerleiding was zeer inefficiënt en had weinig controle over de situatie. Dvornikov stelde snel orde op zaken en trok onder meer de strijdende Syriërs mee onder zijn gezag. Hij zag de samenwerking tussen Russische en Syrische troepen als onderdeel van een grotere strategie en wou hierover dan ook het leiderschap hebben.

Hoogste in rang

De burgers in Syrië kennen Dvornikov echter om een andere reden. Onder zijn bewind vond namelijk een grote massa burgers de dood, na bombardementen van de Russen. Een burgerdode meer of minder, daarvoor leek de generaal zijn hand niet om te draaien. Zolang zijn troepen maar terrein wonnen. Ook voor Poetin leek de collateral damage niet van tel: toen Dvornikov’s opdracht ten einde liep, werd hij benoemd tot opperbevelhebber van het Zuidelijke militaire district.

Van de Russische president kreeg Dvornikov ook de “Held van de Russische Federatie”-medaille, de hoogst mogelijke onderscheiding. Nadien werd de kolonel-generaal ook nog gepromoveerd tot de rang van generaal. Enkel maarschalken staan daar nog boven, maar er is momenteel niemand met een dergelijke graad in het Russische leger terug te vinden. Daardoor is Dvornikov nu, samen met elf anderen, in het Russische leger de hoogste in rang.

Zwaktebod van Rusland

De “Slachter van Syrië”, zoals Dvornikov bekend kwam te staan, moet nu dus orde in de chaos scheppen in Oekraïne. In de raketaanval op het treinstation van Kramatorsk, in het oosten van het land, zagen sommigen al meteen zijn hand. Ook lijkt het nu wel duidelijk dat Rusland afstapt van het Blitzkrieg-plan. Met Dvornikov zit er een generaal aan de knoppen die zijn troepen kan voorbereiden op een langdurige oorlog.

Toch is binnen het Russische leger de aanstelling van de nieuwe generaal ook geen goednieuwsshow. Met zijn aanstelling erkent het leger meteen dat er een gebrek aan coördinatie was, wat ook de oorzaak was voor het mislukte offensief tegen Kiev. De landmacht trappelde vaak ter plaatse; van de luchtmacht was amper een spoor te bekennen.

Ook Gwythian Prins, een specialiste in militaire strategie die de NAVO adviseert, geeft aan dat het vooral voor Rusland een slecht teken is: “De enige reden dat deze generaal wordt aangesteld, is dat alle anderen in Oekraïne zijn gedood. Nu hebben ze een zeer bekende bommengooier binnengehaald. Hij stapt af van de mislukte Blitzkrieg-strategie en gaat opnieuw burgers terroriseren door alles kapot te schieten.”

(mah)

Meer