Russische troepen trekken terug uit noorden van Oekraïne

Afgelopen nacht zijn verschillende Russische bataljons gevlucht vanuit de regio rond Kiev. Verwacht wordt dat ze zich in Rusland en Wit-Rusland hergroeperen en na enkele dagen doorreizen naar de Donbasregio, waar het Rusland oorspronkelijk om te doen was. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt wel voor mijnen.

Naar schatting zijn meer dan 10.000 Russische soldaten in het holst van de nacht naar eigen land en vazalstaat Wit-Rusland weggevlucht. Zowel ten westen van de hoofdstad Kiev, waar de Oekraïners al enkele dagen de bovenhand leken te nemen, als ten oosten kan het Oekraïense verzet grote gebieden op de Russen heroveren.

Noordwest

Vorige week kon het Oekraïens leger al de stad Makariv veroveren, waardoor een omsingeling van Kiev door Russische troepen bijna onmogelijk werd. Enkele dagen erna zagen we zelfs de omgekeerde beweging: Oekraïense soldaten rukten op naar enkele dorpen achter het Russische front in Hostomel en Bucha, voorsteden van Kiev.

Die steden lijkt het Russisch leger nu te hebben opgegeven. Oekraïne trok eerst Vorzel, Bucha en Hostomel binnen, waar op de verlaten luchtmachtbasis de restanten van de ooit zo trotse Antonov An-225 “Mriya” werden aangetroffen. Later vannacht trokken de Russische eenheden zelfs door Ivankiv, een stad op de snelweg richting Wit-Rusland. Daar werden ze bestookt door Oekraïense verzetsstrijders; doden en gewonden werden gewoon achtergelaten. De stad is ondertussen weer in Oekraïense handen.

Ook vanuit de regio rond de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl vertrokken de Russen in allerijl. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie heeft dit te maken met de verliezen die ze leden, maar ook doordat de Russen waren blootgesteld aan radiatie. Volgens de achtergebleven medewerkers in de kerncentrale, waar nog steeds nucleaire brandstof ligt opgeslagen, zou de situatie stabiel zijn.

Noordoosten

Ook aan de oostelijke grenzen van de hoofdstad trokken de Russen zich terug. Velyka Dymerka, een stadje op zo’n 20 kilometer van de stadsrand, werd door Oekraïne heroverd. Daarna trok het leger verder en heroverde nog een aantal kleinere gemeenten; het Russisch leger vlucht richting Soemy.

Ook het front rond Tsjernihiv, een stad met een kleine 300.000 inwoners, zou zich terugtrekken, met zware verliezen langs Russische kant. De buurgemeente Tsjestovytsya is al volledig in Oekraïense handen.

Afbeelding
Foto: Twitter Michael MacKay

Waarschuwing

Dat Russische legers terugtrekken uit de regio rond Kiev is uiteraard fantastisch nieuws voor Oekraïne. Toch kan het land best niet te vroeg victorie kraaien. De Oekraïense president Zelensky waarschuwde zijn burgers om zeer voorzichtig te zijn in de heroverde steden en regio’s. Rusland zou namelijk overal mijnen hebben achtergelaten, ook vlak bij huizen en lijken. Oekraïense soldaten houden zich al bezig zijn mijnen van de straat te vegen en lijken zich niet veel aan te trekken van ontploffingsgevaar.

Twitter: OSINTtechnical

Ook burgers in het zuiden van Oekraïne, zoals in de stad Marioepol, kraaien best niet te vroeg victorie. Daar lijken de Russen zich niet terug te trekken, integendeel. De kans is groot dat de troepen die wegtrokken uit Noord-Oekraïne na enkele dagen doorreizen naar het zuiden, meer bepaald de Donbasregio. Dan lijkt de stad Marioepol, die al weken dapper standhoudt tegen de Russische invallers, toch te moeten capituleren.

Ook lijkt er een hele nieuwe dreiging aan te komen. Er zijn namelijk signalen dat de Russische troepen in Transnistrië zich klaarmaken voor de strijd. Transnistrië is een regio in Moldavië, aan de zuidwestgrens met Oekraïne, waar het merendeel van de burgers pro-Rusland is. Transnistrië heeft ook een uitdrukkelijke wens om af te scheuren van Moldavië, en om de spanningen onder controle te houden stuurde Rusland een troepenmacht om de regio te beveiligen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20