Oekraïne slaat terug, maar kraait best niet te vroeg victorie

De laatste dagen lijken de rollen in Noord-Oekraïne omgedraaid. Verschillende dorpjes en steden raken heroverd op de Russische agressor, die een deel van zijn troepen lijkt terug te trekken richting Rusland en vazal Wit-Rusland. Toch kan, vooral in het zuiden van het land, er maar best waakzaam worden omgesprongen met het laatste nieuws.

De situatie in en rond de Oekraïense hoofdstad Kiev lijkt het meest veelbelovend. Maandag 21 maart kon het Oekraïens leger al de stad Makariv veroveren, waarmee een omsingeling van Kiev door Rusland tijdelijk werd afgeslagen. Nu hebben de Oekraïense verzetsstrijders ook andere voorsteden ten noordwesten van de hoofdstad veroverd, waardoor de dreiging in het noodwesten stilaan wegebt.

Asterixdorp

Dit wordt aangevuld met berichtgeving over Russische troepenterugtrekking. De Generale Staf van het Oekraïens leger berichtte dat een groot Russisch konvooi door Ivankiv trok, noordwaarts, richting de grens met Wit-Rusland. Ook de bezetters van Tsjernobyl en de gelijknamige voormalige kerncentrale zouden wegtrekken. Eenzelfde situatie zien we ten oosten van Kiev, waar de Oekraïners al sinds het begin van de invasie strijden om de steden Tsjernihiv en Soemy. Die laatste stad is nu terug via land (en weg) verbonden met de rest van Oekraïne: een Russische omsingeling en verovering kon worden afgeslagen. Ook Tsjernihiv blijft in Oekraïense handen, terwijl de Russische opmars richting Brovary, een andere voorstad van Kiev, momenteel nog wordt tegengehouden.

Toch is dit niet louter een goednieuwsshow. In het zuiden van het land kon Rusland al heel wat terrein winnen, en is een landbrug tussen de Krim en de pro-Russische schurkenstaatjes in de Donbas een feit. Tussenin ligt nog Marioepol, dat in ware Armoricastijl (het dorpje uit de stripreeks Asterix, dat dapper standhield tegen de Romeinen) de Russische overheerser nu nog weet af te slaan.

Verder springen

Maar dat lijkt slechts een kwestie van dagen. Rusland zet steeds meer troepen in rond Marioepol, en kon al grote delen van de stad veroveren. Het lijkt niet meer de vraag óf de stad standhoudt, maar eerder hoe lang nog.

Daarnaast moet ook een belangrijke kanttekening gemaakt worden bij de Russische ’terugtrekking’ in het noorden. Het Franse spreekwoord ‘reculer pour mieux sauter‘ is in deze misschien wel het best van toepassing: Rusland trekt terug, hergroepeert de strijdkrachten, doet wat nieuwe energie op en valt harder aan dan ooit ervoren. Toch lijkt een herpositionering van Russische troepen ook aan de orde.

Tijdens de vredesonderhandelingen van afgelopen week kondigde het Kremlin namelijk aan wat troepen weg te halen uit de regio rond Kiev, om wat minder druk op de onderhandelingsketel te zetten. Nu lijkt het de daad bij het woord te voegen, maar dan wel met een andere insteek: het front rond Kiev lijkt te moeilijk te winnen, dus kan Rusland nu toespitsen op waar de “speciale militaire operatie” door diende: de bevrijding van de Donbasregio.

De troepen die vertrekken uit het noorden, kunnen op die manier vrijgemaakt worden voor het Donbasfront. Het is maar de vraag of de Oekraïense troepen hier die extra influx van Russische soldaten wel aankan.

(lp)

Meer