Oekraïne kan kleine overwinning opspelden: Russische omsingeling van Kiev voorlopig afgewend

Het Oekraïense leger heeft Makariv, een voorstad van hoofdstad Kiev, heroverd op de Russen. Door de herovering wordt de omsingeling van de hoofdstad, wat nog steeds één van de oorlogsdoelen van Rusland lijkt, voorlopig afgewend.

Vanaf de eerste dag van de Russische invasie lag de focus van een groot deel van de Russische troepen op Kiev. De Russische troepen, die vanuit kampen vlak bij de Wit-Russische stad Gomel oprukten, konden al snel de militaire basis van Hostomel veroveren. In een kat-en-muisspel van enkele dagen wisselde het stadje en de luchthaven verschillende keren van eigenaar, maar na enkele dagen vol gevechten kregen de Russen toch de overmacht.

Ook in andere voorsteden ten noordwesten van Kiev, zoals Bucha of Irpin, werd hevig gevochten, maar moesten Oekraïense verzetsstrijders uiteindelijk terugtrekken naar de hoofdstad. Nu lijkt de oorlog rond Kiev al enkele dagen stil te liggen, maar de Russen proberen de stad nog te omsingelen. De indringers kregen al snel Makariv in het vizier, een voorstad vlak bij de E40.

Zelf omsingeld

De Russen werden al snel gestopt in hun poging de hoofdstad te omsingelen, en na zware gevechten met de Oekraïense troepen worden ze uit Makariv verjaagd (de rode cirkel op de kaart, red.). Nu dreigt voor de Russen zelf de omsingeling: Makariv ligt een stuk achter het Russische offensief in Hostomel, Irpin en Bucha (de blauwe cirkel op de kaart). Als het Oekraïens leger doorduwt naar het noorden, raken de Russen afgesloten van hun bevoorrading.

Makariv (rood omcirkeld) wordt heroverd op de Russen. Nu dreigt het Russisch offensief (blauwe cirkel) zelf omsingeld te raken (Foto: Google Earth)

De tegenaanval op Makariv werd ook door het Pentagon gezien. Het Amerikaans ministerie van Defensie merkt ook op dat er in het zuiden van het land heel wat tegenoffensieven plaatsvinden, en de Russen op sommige fronten zelfs worden teruggedrongen. Volgens de woordvoerder van het ministerie is dit te wijten aan verschillende problemen bij de Russen.

Blitzkrieg mislukt

In eerste instantie kent het Russisch leger communicatieproblemen. “Hun bevelhebbers praten niet genoeg, coördineren niet goed tussen de grondtroepen en de luchtmacht”, liet Pentagon-woordvoerder John Kirby optekenen bij CNN. “Ook onderling kennen de Russische soldaten moeite met hun communicatie, waardoor soms zelfs mobiele telefoons moeten worden gebruikt.”

Daarnaast kampen de Russen ook met brandstof- en voedseltekorten. “Daarom denken we dat de Russen geen grote vooruitgang boekten, behalve in het zuiden”. Daar ligt namelijk de Krim vlakbij, van waaruit de zuidelijke invasie werd gecoördineerd.

Die problemen zullen ook deels te wijten zijn aan het feit dat Rusland een blitzkrieg verwachtte, een scenario waarbij het op enkele dagen tijd het regime in Oekraïne kon omverwerpen. Dit plan lijkt, 26 dagen na de invasie, al overboord te zijn gegooid. Maar dat verklaart natuurlijk waarom Rusland nu met bevoorradingsproblemen kampt: het was helemaal niet voorbereid op 26 dagen vechten.

(fjc)

Meer