Sjeik achter Manchester City koopt legendarische FA Cup-trofee voor 760.000 pond

Wat zou u doen als u 760.000 pond, of ruwweg 840.000 euro, op overschot had? Sjeik Mansour, de eigenaar van Manchester City, kocht er een voetbaltrofee mee.

Het gaat wel niet zomaar om een trofee, maar om de beker die in de periode 1896-1910 uitgereikt werd aan de winnaar van de FA Cup, de legendarische Engelse bekercompetitie, en haar voorloper. Manchester City, die de transactie vrijdag bekendmaakte, won de beker in 1904.

Sjeik Mansour tikte het historische pronkstuk op de kop in een veiling afgelopen september. De vorige eigenaar was David Gold, de co-eigenaar van West Ham United. Gold kocht de trofee in 2005 voor 478.000 pond en strijkt dus na 15 jaar een meerwaarde van 282.000 pond op. De trofee stond niet bij hem thuis, maar was jarenlang een blikvanger in het National Football Museum in Manchester. Gold haalde de beker wel weg voor het veilingproces.

Stukje voetbalgeschiedenis

Omdat de nieuwe eigenaar zich maar niet bekendmaakte, groeide de vrees dat het stukje Engelse voetbalgeschiedenis naar het buitenland verhuisd was. Sjeik Mansour, een lid van de koninklijke familie van de oliestaat Abu Dhabi, maakt zich nu toch publiek en belooft dat de beker snel terugkeert naar het museum in Manchester, dat opgelucht reageert.

Het voetbalimperium van sjeik Mansour en Manchester City omvat ook andere clubs wereldwijd, variërend van New York City FC tot Lommel SK.

Lees ook: Manchester City, mes que un club?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20