SK Lommel verrassende overnameprooi voor voetbalmultinational Man City

Er lijkt een opmerkelijke samenwerking in de maak tussen de Engelse topclub Manchester City en de Limburgse provincieclub Lommel. Het voetbalimperium van Sheikh Mansour is daarmee niet aan zijn proefstuk toe.

City Football Group (CFG), het bedrijf boven de ploeg van Kevin De Bruyne, zou Lommel SK gratis in handen krijgen, meldt De Tijd. City moet wel 2 miljoen euro op tafel leggen om een schuldenput te dempen.

Volgens de Limburgse voetbalclub zijn de onderhandelingen nog lopende. ‘We kunnen dit bevestigen noch ontkennen’, zegt woordvoerder Lennert Lodewijks. ‘Er zijn nog altijd heel wat partijen geïnteresseerd en er wordt al enkele dagen gesproken. Vermoedelijk zullen we tegen het weekend een deal mogen verwachten en zullen we een partij hebben die het officieel gaat overnemen.’

Licentie

De verrassende wending verklaart wellicht hoe Lommel SK er donderdag in geslaagd is het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) te overtuigen om de Limburgers de licentie voor 1A en 1B toe te kennen. Volgend seizoen treden de Limburgers dus opnieuw aan in de Proximus League, de tweede voetbalklasse.

De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zette Lommel begin april terug naar de tweede amateurklasse. Bij het uitbreken van de coronacrisis trok kersvers Israëlisch eigenaar Udi Shochatovich de stekker uit zijn engagement. Gevolg: ontbrekende arbeidsvergunningen, onbetaalde lonen, geen budgetten, RSZ- en btw-achterstanden en ontbrekende verzekeringen.

Manchester City, més que un club?

Lommel SK is niet de enige voetbalclub die onder de City Football Group (CFG) terechtkomt. Die werd vier jaar geleden opgericht. De aandelen zijn voor 87 procent in handen van de Abu Dhabi United Group. De resterende 13 procent wordt gedeeld door de Chinese investeerders CM Capital en Citic Capital. Uit de jaarlijkse Football Finance 100-rangschikking over het financiële vermogen van voetbalclubs bleek eerder dit jaar dat Manchester City en PSG het klassement van kapitaalkrachtigste voetbalclubs ter wereld aanvoeren.

Bedoeling is om een wereldwijde community rond Manchester City op te bouwen. Clubs zoals New York City of Melbourne City, die eveneens tot de CF Group behoren, worden dan ook geboetseerd naar het model van Manchester City. Dat geldt onder meer voor de blauw-witte uitrusting, maar ook voor logo’s, clubliederen en sponsors.

Satellietclubs dienen voornamelijk om er spelers van Manchester City onder te brengen om ze zo te doen rijpen. De omgekeerde beweging is nog niet zichtbaar. Daarvoor is het kwaliteitsverschil tussen de clubs nog veel te groot.

2 jaar uitgesloten van de Champions League

City werd eerder dit jaar voor de volgende twee seizoenen uitgesloten van de Champions League voor ‘ernstige inbreuken’ op de ‘financiële fair play’-regels (FFP) van de UEFA.

Uit een onderzoek van de Europese voetbalbond bleek dat City’s eigenaar Sheikh Mansour, een lid van de koninklijke familie van de oliestaat Abu Dhabi, de sponsoring van de truitjes door Abu Dhabi’s nationale luchtvaartmaatschappij Etihad, voornamelijk uit eigen zak betaalde.

Zo ontstond de perceptie dat de steenrijke voetbalsjeik de Uefa-regels omtrent maximale geldinjecties probeerde te omzeilen. FFP-regels beperken de hoeveelheid geld die eigenaars in hun club mogen pompen, om te voorkomen dat clubs bewust verlies maken door astronomische bedragen neer te leggen voor topspelers.

Meer