Situatie in het ‘zieke Zuiden’: Spanje verlengt lockdown, Italië ziet licht aan het einde van de tunnel

Vandaag zal de Spaanse premier Perdro Sanchez het parlement vragen om de strikte lockdown die het land beheerst voor een derde keer te verlengen, tot 9 mei. Het land maakt, samen met Italië, één van de ergste uitbraken van Covid-19 in Europa mee. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zijn 21.282 Spanjaarden bezweken aan de ziekte. 

Derde keer laatste keer, hopen de Spanjaarden. De dagelijkse besmettings- en sterftecijfers dalen traag maar gestaag, na bijna zes weken van Iberische isolatie. Wanneer het zover is, zal de normalisatie langzaam en voorzichtig gebeuren niet plots en totaal. Het zal regio per regio bekeken worden, en sector per sector. 

De bestuursploeg van Sanchez, een linkse minderheidsregering, ligt onder vuur omdat ze te vaak de confrontatie opzocht met politieke tegenstanders tijdens de crisis. Een voorstel voor een exitplan van de regering, dat het land in drie weken zou heropenen en herstellen, werd dan ook afgeschoten door de oppositie. 

Het debat rond de uitstap uit de lockdown zal voornamelijk in het parlement gevoerd worden. Verwacht wordt dat de verlenging wordt goedgekeurd.

En in Italië?

In dat andere Zuid-Europese land dat bijna op de knieën werd gebracht door het coronavirus, is ook een kentering teweeggebracht. Het officiële aantal bevestigde Covid-19-patiënten daalde voor het eerst sinds de virusuitbraak. Dinsdag waren er ongeveer 108.237 gevallen gerapporteerd, dat waren er 20 minder dan de dag voordien. Bijna 25.000 Italianen zijn gestorven aan de ziekte, dat is de hoogste dodentol na de Verenigde Staten. 

De Italiaanse premier Giuseppe Conte, is van plan om lockdownmaatregelen te verzachten vanaf 4 mei. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20