Singapore nagelt India (en Facebook) aan het kruis voor verspreiding van nepnieuws over Covid-variant

Stadstaat Singapore heeft Facebook, Twitter en lokale uitgever SPH Magazines opgedragen een onjuiste bewering te rectificeren. Een bericht deed op deze kanalen namelijk de ronde dat een nieuwe variant van het coronavirus in de stadstaat zou zijn ontstaan en zich naar India kon verspreiden.

  • ‘De stam die overheerst in veel van de Covid-19-gevallen die de afgelopen weken in Singapore zijn ontdekt, is de B.1.617.2-variant. En die is afkomstig uit India,’ aldus het Singaporese ministerie van Volksgezondheid.
  • Singapore eist de rectificatie in het licht van een diplomatieke rel tussen de twee Zuid-Aziatische landen.
    • Ongefundeerde opmerkingen van de premier van deelstaat Delhi, Arvind Kejriwal, waren de aanleiding voor het incident.
    • Kejriwal had getweet over een ‘nieuwe Singapore-variant’ die ‘zeer schadelijk is voor kinderen’.

Niet gevaarlijk voor kinderen

De eis tot rectificatie kadert in een wet ter voorkoming van de verspreiding van onwaarheden online – officieel POFMA genoemd, of Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act.

‘Er is geen nieuwe Singapore-variant van Covid-19. Ook is er geen bewijs van een Covid-19 variant die voor kinderen extreem gevaarlijk is,’ aldus het Singaporese Ministerie van Volksgezondheid.

‘Het bestaan en de verspreiding van de B.1.617.2-variant binnen India dateert van vóór de ontdekking van de variant in Singapore, en dit is al vanaf 5 mei 2021 publiekelijk bekend en gemeld door verschillende mediabronnen.’

Derde golf

Premier Arvind Kejriwal van Delhi waagde zich dinsdag aan de controversiële tweets. Hij gaf geen enkel bewijs om zijn beweringen te staven. Zijn beweringen werden direct overgenomen door belangrijke Indiase nieuwszenders.

Daarbovenop deed hij een beroep op de Indiase centrale regering om vluchten met de Zuidoost-Aziatische stadstaat onmiddellijk op te schorten, alsook om prioriteit te geven aan vaccinatiemogelijkheden voor kinderen.

Het ministerie van Volksgezondheid van Singapore wees de beweringen van de hand en zei dat er geen enkele waarheid in schuilde.

Indiase reactie

Kejriwal werd publiekelijk berispt door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Zo zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, tegen The Straits Times dat de twee landen ‘solide partners’ zijn in de strijd tegen de pandemie.

‘Maar onverantwoordelijke opmerkingen van mensen die beter zouden moeten weten, kunnen schade toebrengen aan langdurige partnerschappen. Dus, laat me verduidelijken – de premier van Delhi spreekt niet voor India,’ zei hij op Twitter. Pittig detail: Jaishankar was eerder de hoge commissaris van India in Singapore.

Geen luchtverkeersbel

De Indiase minister van burgerluchtvaart Hardeep Singh Puri reageerde op Twitter op de opmerkingen van Kejriwal en wees erop dat internationale vluchten naar India sinds maart 2020 zijn opgeschort.

Hij merkte ook op dat India en Singapore geen luchtverkeersbel hebben en dat New Delhi alleen repatriëringsvluchten uitvoert vanuit de stadstaat om gestrande Indiërs terug te brengen.

‘Toch houden we de situatie in de gaten. Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen,’ zei Puri, volgens een CNBC-vertaling van zijn opmerkingen in het Hindi.

Covid in India en Singapore

Hoewel een aantal kinderen in de stadstaat onlangs besmet is geraakt met Covid-19, zei minister van Onderwijs Chan Chun Sing zondag dat geen van hen ernstig ziek is. Toch is de situatie zorgwekkend, schrijft de Straits Times.

Singapore heeft tot nu toe meer dan 61.600 besmettingen en 31 sterfgevallen gemeld, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld en staat voor een verwoestende tweede golf. Tot nu toe heeft India meer dan 25 miljoen besmettingen en meer dan 287.000 sterfgevallen gemeld, maar deskundigen suggereren dat de aantallen zwaar ondergewaardeerd zijn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20