Dave Sinardet ziet Vooruit in de volgende Vlaamse regering: “Er zijn parallellen tussen Rousseau en De Wever”

Conner Rousseau volgt zichzelf op als partijvoorzitter van Vooruit. Hij was ook de enige kandidaat. Business AM vroeg aan politicoloog Dave Sinardet wat dit betekent voor de koers die Vooruit vaart richting de verkiezingen van 2024.


Beluister hier het volledige interview met Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB:


Waarom is dit belangrijk?

Doordat Conner Rousseau zonder enig probleem herverkozen is als partijvoorzitter van Vooruit, heeft hij nog altijd een carte blanche. Rousseau laat de partij opschuiven naar rechts en heeft een entente bereikt met N-VA. Vooruit zou op deze manier wel eens deel kunnen worden van een volgende Vlaamse regering. Binnen de partij wordt door de peilingen weinig tegenwerk geboden.
  • Sinardet: “Rousseau heeft carte blanche gekregen om de partij te hervormen in de richting die hij wou. Hij heeft de macht van de voorzitter, van hemzelf dus, vergroot. Vroeger was het zo dat de provinciale afdelingen binnen de partij nogal veel te zeggen hadden, ook bijvoorbeeld over de lijstvorming. Die macht is eigenlijk wat afgebouwd.”
  • “Er zijn parallellen tussen Conner Rousseau en Bart De Wever (N-VA). Volgens de laatste peiling zijn het zelfs de twee populairste politici in Vlaanderen op dit moment. Dat vertaalt zich in de macht binnen de partij. Zowel De Wever als Rousseau zijn ongecontesteerd als voorzitters van hun partij en kunnen dus voor een groot stuk de lijn bepalen. De kans is ook groot dat beiden samen in een regering zullen terechtkomen. En het is ook geweten dat Rousseau en De Wever op persoonlijk vlak wel redelijk goed overeenkomen.”

Een entente

  • “Er lijkt toch al een soort entente te zijn om zeker op Vlaams niveau samen te werken. Er zullen wellicht ook niet zoveel andere keuzes zijn, tenzij N-VA en Vlaams Belang samen zouden gaan. En doordat Rousseau op thema’s als migratie ook wel wat naar rechts gaat, is de kloof met N-VA op dat vlak ook wel minder groot”, analyseert Sinardet.
  • “Op de socio-economische thema’s zitten Vooruit en PS wel veel meer op dezelfde lijn. Ze hebben samen gestreden voor de verhoging van de minimumpensioenen die door de regering-De Croo uiteindelijk is goedgekeurd. Ze hebben ook samen gestreden voor de verhoging van de koopkracht tijdens de energiecrisis, door het sociaal tarief voor energie te verdedigen”, legt Sinardet uit. “Het is niet zo evident om aan de ene kant een zekere alliantie met de N-VA te hebben en aan de andere kant toch ook een met de PS.”

(nd)

Meer