Sigarenverkoop leverde Cuba vorig jaar ruim half miljard dollar op

De Cubaanse sigaren hebben het voorbije jaar een omzet van 531 miljoen dollar geregistreerd. Dat is een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft sigarenfabrikant Habanos, een Cubaans staatsmonopolie, gemeld. De belangrijkste afzetlanden zijn Spanje, China, Frankrijk en Duitsland.

Voor het tweede jaar op rij toonde China zich na Spanje de belangrijkste afzetmarkt voor Cubaanse sigaren. De sector vormt een belangrijke pijler van de Cubaanse economie, die gebukt gaat onder aanhoudende sancties van de Verenigde Staten.

Toeristen

Europa is met een aandeel van 53 procent de belangrijkste afzetmarkt voor Cubaanse sigaren, gevolgd door de Amerika’s (18 procent), Afrika en het Midden-Oosten (15 procent) en Asia-Pacific (14 procent).

‘Cuba zelf is voor Habanos de vijfde grootste afzetmarkt,’ getuigt Luis Sanchez, voorzitter van het staatsbedrijf. ‘Daarbij moet wel worden vastgesteld dat de binnenlandse verkoop het voorbije jaar een lichte inkrimping heeft gekend.’

‘Dat is ongetwijfeld te wijten aan de strengere voorwaarden die de regering van de Verenigde Staten voor reizen naar Cuba heeft uitgevaardigd. In de Verenigde Staten is de verkoop van Cubaanse sigaren verboden. Amerikaanse toeristen kunnen het product echter wel tijdens een bezoek aan Cuba kopen.’

De sterkste groei werd het voorbije jaar geregistreerd in de uitvoer naar de Caraïben, waar een stijging met 9 procent werd gemeld. De export naar de rest van het Amerikaanse continent liep met 5 procent op. Spanje en het Midden-Oosten toonden een toename met 4 procent. Azië, met een daling van 3 procent, was de enige markt die een achteruitgang moest melden.

Joint-venture

Sanchez erkent dat een verdere daling van de verkoop aan Amerikaanse bezoekers, samen met de uitbraak van het coronavirus in China, dit jaar voor Habanos dit jaar een uitdaging kan vormen. ‘Er zijn echter talloze toeristen uit andere delen van de wereld. Daarenboven is Habanos een onderneming met een wereldwijde activiteit.’

‘Het moet dan ook mogelijk zijn om elders compensatie te vinden voor de negatieve omstandigheden die in sommige Aziatische markten onder invloed van het coronavirus zouden kunnen oprijzen.’

Habanos is momenteel nog een joint-venture van de Cubaanse overheid met de Britse onderneming Imperial Brands. Daarin zal echter snel een verandering komen. Imperial Brands heeft heeft immers beslist zijn divisie premium-sigaren, die ook Habanos overkoepelt, af te stoten.

De Cubaanse sigarenindustrie werd in het begin van de jaren zestig van de voorbije eeuw genationaliseerd. Habanos wijst er nog op wereldwijd 4.096 verkooppunten te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20