Vanaf 2021 totaalverbod op tabaksreclame

Er komt binnenkort een algemeen verbod op tabaksreclame, dat heeft de Kamercommissie Gezondheid dinsdag unaniem goedgekeurd. De maatregel treedt vanaf 1 januari 2021 in voege.

Om te vermijden dat mensen beginnen roken, bestaat het verbod op tabaksreclame al vele jaren. Wel waren er enkele uitzonderingen: zo mogen winkeliers bijvoorbeeld de naam en het logo van een sigarettenmerk uithangen. Het zijn juist die uitzonderingen die verboden worden. Tot en met 1 januari krijgen verkooppunten tijd om zich in regel te stellen.

Een Marlboro-campagne in het Brusselse straatbeeld, anno 2004. – Isopix

De volgende stap is nog de goedkeuring van de voltallige Kamer, maar dat kan nog een tijdje duren. Het is goed mogelijk dat de Europese Unie nog op de hoogte gesteld moet worden van het voorstel. Ook daarna is de strijd tegen tabak overigens nog niet beslecht. CD&V heeft bijvoorbeeld nog een wetsvoorstel om het aantal verkooppunten te centraliseren.

De Stichting tegen Kanker reageert alvast tevreden op de beslissing. Binnenkort liggen de neutrale sigarettenpakjes in de rekken en de organisatie vreesde dat de tabaksbedrijven extra reclame zouden maken om te compenseren voor de gemiste reclame via de pakjes. Verder pleit de Stichting nog voor een bijkomend verbod op reclame voor e-sigaretten, wat nu nog toegelaten is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20