Siemens brengt energiedivisie naar de beurs

Het Duitse conglomeraat Siemens wil tot 75 procent van zijn energiedivisie op de beurs zetten. Dat zegt CEO Joe Kaeser in een interview met de zakenzender Bloomberg.

In mei had Siemens al aangekondigd dat het de meeste van zijn energie-activiteiten wou afsplitsen, maar meer details waren nog niet bekend.

Kaeser wil het bedrijf ‘substantieel opsplitsen’ om het moederbedrijf meer slagkracht te geven en minder risico’s te nemen. Hij heeft nog goedkeuring van de aandeelhouders nodig, maar ziet weinig problemen. ‘Ik verwacht dat een grote meerderheid hiermee akkoord zal gaan’, klinkt het.

Siemens wil zelf minimaal 25 procent plus één aandeel houden. Zo behoudt een vetorecht bij belangrijke beslissingen.

Costcutter

Het is een van de strafste beslissingen van Kaeser sinds hij CEO werd in 2013. Hij is sinds zijn aantreden op een missie om Siemens te hervormen en staat bekend als een costcutter.

In die zes jaar schrapte hij duizenden jobs en splitste hij een heleboel activiteiten af, waaronder de gezondheidstak en de wapendivisie. Siemens begon tijdens de Tweede Wereldoorlog als wapenfabrikant.

Het enige waar Kaeser niet in slaagde is om de spooractiviteiten te fuseren met het Franse Alstom. Die deal werd tegengehouden door de Europese concurrentiewaakhond.

Grootste divisie

De 62-jarige Kaeser zit aan het einde van zijn mandaat. In 2021 zwaait hij normaal gezien af, maar hij houdt een slag om de arm. ‘Mocht deze deal toch niet slagen, wil ik er nog wel een tweetal jaar bij doen’, zegt hij.

De energietak is met een omzet van 5 miljard euro het afgelopen boekjaar de grootste divisie van Siemens. De operationele winst bedroeg 92 miljoen euro. De activiteiten bestaan uit energiecentrales, windmolens en automatisering van energiestromen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20