Sieghild proeft 5 toppers uit het Burgenland

Sieghild proeft 5 toppers uit het Burgenland
Getty

Oostenrijk is een spannend wijnland geworden. De wijnbouwers doen er alles aan om de kwaliteit hoog te houden. Dat ondervond Sieghild Lacoere tijdens haar trip door Burgenland. Hier zijn vijf toppers die ze proefde:

1. Nice to meet you 2021, Burgenland – Neusiedlersee

Dit is een aangename, easy drinking fles bubbels met een leuk verhaal. Carina, een de twee dochters die het domein van hun ouders hebben overgenomen, is gek op muziek. Ze schuimt concerten af en zo kwam ze muzikant Milow tegen. Het toeval wil dat Milow ook wat interesse kreeg in wijn de afgelopen jaren en ze op het idee kwamen om samen iets te maken.

In de neus ontdek je wat zoete tinten, dat is ook waar te nemen in het glas. Veel besjes en aardbei in de mond. Dit is geen brut waarbij de zuren rondspringen, de boventoon is een licht zoetje. Er is geen onderliggende verborgen laag, deze rosé doet wat hij moet doen, sprankelen in de mond en het glas. Je waant je onmiddellijk om een terras met vrienden, genietend van het leven. Zoals het etiket zegt, het was “Nice to meet you”. Enige nadeel, dit is misschien ietwat aan de duurdere kant. Maar beleving heeft ook zijn prijs. Sedert de komst van de dochters weten ze goed de PR te verzorgen bij Plushkovitsch.

100 % Blaufrankisch, 12,5%, 14 euro

2. Sonnenmulde 2021, Burgenland – Gols

Weingut Sonnenmulde is een familiedomein, waar ze erg fier zijn op hun etikettering. Of dat de beste is laten we in het midden. Maar elk etiket vertelt een verhaal en is het specifieke symbool voor de wijn die ze willen aan de man brengen. Bij deze past de fazant, die ze soms in hun wijngaard vinden. Ze houden vooral van de kleurrijke start, wat hen heel erg doet denken aan het palet dat te smaken is bij de Donauriesling.

Het klopt dat dit een heel erg aromatische wijn is met een zeer lange afdronk. Veel steenfruit en geen overweldigende zuren. De wijn is droog maar voor echte liefhebbers van goed strak zal dit weinig te bieden hebben. Het fruit primeert boven de zuurtjes, maar zonder overweldigend vol te worden wat je bij de grote Franse bourgognes vaak hebt en soms wel wat te veel kan zijn. Prijs kwaliteit kan je dit enorm waarderen, kwaliteit wordt hier niet voor veel geld aan de straatstenen verkocht.

Dit is een typische druif voor de streek en een kruising die in een laboratorium werd gemaakt, veertig jaar na de kruising proef je de erg goede resultaten ervan. De druif heeft een hoge weerstand en kan volgende de eigenaars om die reden met meer respect voor het milieu verbouwd worden. Door de natuurlijke weerstand van de druif hoef je ze niet te besproeien. Voor een biologisch wijndomein essentieel en bijzonder interessant. Dit maakt het productieproces duurzaam en tegelijk is er ook het financiële aspect dat je bijna nooit een slechte oogst hebt.

100% Donauriesling, 12,5%, 7,40 euro

3. Plushkovitsch Gelber Muskateller 2021, Burgenland – Neusiedlersee

In tien jaar tijd is de aanplanting van Gelber Muskateller-druiven in Oostenrijk met 267% gestegen en de volgende wijn maakt exact duidelijk waarom. Wat een fantastische wijn in mineraliteit! Dat verwacht je niet meteen bij het openen van de fles. Deze flessen hebben trouwens draaidoppen, voor wie een fetisj zou hebben op flessen met kurken… Die keuze voor draaidoppen is logisch, de wijn is gemaakt om nu te drinken. Maar back to basics: de smaak en de neus. De neus is vrij zoet, en geeft meer tinten van honing prijs en witte bloesems. Maar niets van dat in de smaak. Dit is eerder een typische minerale wijn waarbij de afdronk unieke bitters geeft en heel lang blijft hangen.

Een extreem warme zomer, een koelbox vol met deze Gelber Muskateller en je party kan beginnen. Het alcoholpercentage is trouwens laag waardoor je dat glaasje extra misschien wel zonder zorgen kan drinken. Voor de prijs moet je het ook al niet laten.

100% Gelber Muskateller, 11,5%, 7,2 euro

4. Sonnenmulde St Laurent 2019, Burgenland – Gols

Er is veel te proeven in de categorie van de witte wijnen in Oostenrijk, maar de rode wijnen hebben minstens evenveel te bieden. St Laurent is niet zo’n alledaagse wijn die je makkelijk vindt in België. Sonnenmulde biedt hier een kwaliteitswijn met een zeer typische Oostenrijkse druif. Dit is dan weer een moeilijke druif om te verbouwen, want heeft een dunne schil, ze kan dus heel snel openspatten. Maar de eigenares staat stevig in haar schoenen en verkiest om kwaliteit te maken boven kwantiteit, maar bovenal is ze trots op wat Oostenrijk te bieden heeft en wil ze buitenlanders kennis laten maken met alle lekkers wat Oostenrijk op wijngebied te bieden heeft.

De kleur is goed donker en de neus is vrij open, veel rood fruit maar toch met kruidigheid in de neus al. Dit is een soepele wijn. In aanzet proef je rode bessen, veel fruit dus maar er zijn ook wat kruiden in de afdronk die naar boven komen. Ze is optimaal om nu te drinken want er is al een rijpingsproces aan voorafgegaan. Deze wijn is gebotteld in 2019, maar je kan ze zeker nog een vijftal jaar bewaren. De aanwezige tannines zullen nog wat rijpen en gaan mooi samen met een stoofpotje van wild. Eerlijke prijzen, eerlijke wijn, (h)eerlijke mensen.

100% St Laurent, 12,5%, 8,60 euro

5. Weingut Heinrich Gabarinza 2017, Burgenland – Gols – Gabarinza

Konstantin Filippou heeft een sterrenzaak in Wenen waar je voor de 7 of 8 gangen menu kan gaan.
Zijn Bistro “A Boufé’s”, ook in Wenen, hanteert iets democratischere prijzen, maar dezelfde kwaliteit in de keuken en voor de wijnen. De selectie is altijd natuurlijk en ze gaan prat op het feit dat voor hen “eerlijke grond” aan de basis ligt van alles wat ze zoeken in een wijn.

Naar eigen zeggen is Gabarinza is een van de oudste en beste hellingen van Gols in Burgenland. De bodem is rijk aan grind en fijnkorrelige zand vermengd met leem. Dit komt tot uiting in de blend die ze gebruiken voor deze wijn, waarbij er drie druivenrassen vermengd worden: Zweigelt, Merlot en Blaufrankisch. Dit laten ze dan 20 maanden rijpen op eikenhouten vaten. De intense smaak biedt zich al aan in de neus. Donkerrood fruit en veel rokerige toetsen. De balans in de wijn zit heel goed, verfijnd in kruidigheid wat ook frisheid geeft maar ook tannines die er kracht aan geven waardoor dit een uitstekende keuze is om te drinken bij een stukje goed geroosterd rundvlees.

Dit is een wijn die in het glas nog wat moet openkomen, vooral handig als je traag wil drinken van een glas met een bijkomend prijskaartje. Maar het was elke slok waard.

35% Zweigelt, 35% Merlot, 30% Blaufrankisch; 13%, 39 euro

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.