Shell acht zichzelf tot 20 miljard euro minder waard

Royal Dutch Shell gaat tussen 13,5 en 20 miljard euro afschrijven van de waarde van zijn bezittingen. Het Nederlands-Britse olieconcern doet dat omdat het zijn langetermijnprojecties op de olie- en gasprijzen naar beneden heeft bijgesteld. 

Het bedrijf is de eigen werking volledig aan het herbekijken, sinds CEO van Beurden in april de plannen bekendmaakte om tegen 2050 een netto nu uitstoot van broeikasgassen te bekomen.

De totale marktwaarde van Shell is momenteel zo’n 120 miljard euro, volgens cijfers van onderzoeksbureau Refinitiv. De oliereus is van plan om in het tweede kwartaal een waardevermindering in de boeken op te nemen tussen 13,5 en 20 miljard euro, na belastingen. 

Het gaat vooral zijn gasactiviteiten, olie-exploratie en ontginning en olieproducten en raffinaderijen minder waarderen. 

Blijvende schade

De grootste retailverkoper van brandstof ter wereld zei in het persbericht namelijk dat het in het tweede kwartaal een val van 40 procent verwacht in de globale verkoop van brandstof. Dit door de sterk verminderde consumptie vanwege de coronagerelateerde wereldwijde reisbeperkingen. De olie- en gasgigant waarschuwt dat de pandemie de wereldeconomie en de vraag naar energieproducten blijvende schade zal toebrengen. 

De beslissing van Shell doet denken aan een zeer gelijkaardige aankondiging van BP eerder deze maand. Dat wijst erop dat de leidende ondernemingen in de fossiele brandstoffensector beseffen dat tientallen miljarden dollars aan activa oneconomisch kunnen worden.

Veel energiebobo’s voorzien dat de coronacrisis de vraag naar olie en gas voor een lange termijn zal fnuiken, maar ook dat er harder zal worden ingezet op de klimaatdoelstellingen van Parijs door de pandemie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20