Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 15 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

BP verkoopt petrochemische tak aan Ineos-miljardair voor 5 miljard dollar

Logo Business AM
Business

29/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Jim Ratcliffe, de stichter van chemiereus Ineos - Isopix

Ineos Antwerpen en BP Geel worden zusterbedrijven, na de overname van BP’s petrochemie-activiteiten door de groep Ineos van Jim Ratcliffe. De Britse miljardair wordt zo een nog belangrijkere ‘decision maker’ voor de Vlaamse chemie-industrie.

Volgens Ineos-oprichter en -voorzitter Jim Ratcliffe ‘versterkt de overname van de activiteiten van BP de positie van Ineos in de wereldwijde petrochemie en creëert ze veel potentieel voor de uitbreiding van en integratie met onze bestaande activiteiten’.

Olie- en gasmultinational BP (British Petroleum), die net als Ineos zijn hoofdzetel in het VK heeft, wil via de verkoop zijn balans versterken na een miljardenverlies in het eerste kwartaal. Het maakt ook deel uit van een strategie van de nieuwe CEO om een meer gestroomlijnd bedrijf te worden dat minder investeert in fossiele brandstoffen. 

De deal moet nog worden goedgekeurd door de Britse toezichthouder, maar BP denkt de transactie nog voor het einde van dit jaar te kunnen afronden. De transactiesom wordt door Ineos in delen voldaan, te beginnen met een voorschot van 400 miljoen dollar. Het grootste deel wordt na afronding van het akkoord betaald.

Ommezwaai

De energiesector krijgt rake klappen door de coronapandemie. BP rapporteerde een omzetdaling van 66 procent en een stijgende schuld in het eerste kwartaal, toen de vraag naar en de prijs van ruwe olie in elkaar stortte. 

Die crash dwong de oliereus om de broeksriem aan te halen, en het versnelde de plannen om ‘zichzelf te heruitvinden’ voor de toekomst. Enkele weken geleden maakte het bedrijf bekend dat het een veel lagere olieprijs verwacht op lange termijn, en een versnelde omschakeling naar duurzame energie door de coronacrisis. Het bedrijf zal dus meer investeren in aardgas en emissiearme energietoepassingen. 

Een Duitse raffinaderij van BP – EPA/Achim Scheidemann

15 miljard slanker

BP heeft gezegd dat het de kapitaaluitgaven met 3 miljard dollar zal verminderen, onder meer door de prospectie naar nieuwe olievelden uit te stellen. Bovendien moeten de kosten tegen het einde van volgend jaar met 2,5 miljard dollar dalen in vergelijking met de niveaus van 2019.

Het petrochemische bedrijfsonderdeel produceert voornamelijk aromaten en acetyls. Daarvoor heeft het 14 productiecentrales in Azië, Europa en de Verenigde Staten. In 2019 produceerde de bedrijfstak 9,7 miljoen ton petrochemische producten.

Met het akkoord van vandaag kan de oliereus zijn desinvesteringsplan ter waarde van 15 miljard dollar mogelijk een jaar eerder dan verwacht afronden. De aandelen van BP sprongen 1,5 procent hoger vanmorgen bij de aankondiging van het nieuws. 

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks