Ook oliegigant BP zet 10.000 werknemers op straat

De oliereus BP kondigt maandag aan dat hij wereldwijd 10.000 jobs schrapt, of 15 procent van zijn personeelsbestand. Het bedrijf wil efficiënter werken om te overleven in een oliemarkt die is geraakt door de coronacrisis.

Het merendeel van de ontslagen valt in administratieve functies, maar ook het hoger kader wordt verminderd met een derde, verduidelijkt de groep in een persbericht. Er werken nu 400 kaderleden bij BP.

‘Het was een moeilijke beslissing’, zegt CEO Bernard Looney op een online persconferentie. ‘Maar we moeten doen wat goed is voor BP en wat ons helpt om performanter werken.’

Minder fossiel

In het strategisch plan, dat in februari werd aangekondigd, was al sprake van een verkleining van het bedrijf omdat het minder wil investeren in fossiele brandstoffen. Maar de crisis heeft alles veranderd en dwong BP tot drastische maatregelen.

De olieprijs is sinds maart serieus gedaald, door een bevriezing van de vraag, en dus ook de winstgevendheid van BP. Looney zegt dat het bedrijf momenteel miljoenen meer uitgeeft dan er binnenkomen. En door de enorme daling van de olieprijs moest BP in het eerste kwartaal een verlies van 4,4 miljard dollar slikken.

De olieprijs is wel aan remonte bezig. Maandag ging hij kort even hoger na een akkoord tussen de landen in het oliekartel OPEC en Rusland, maar dat was maar van korte duur. Sinds zijn dieptepunt in april is de prijs al verdubbeld.

Dividend blijft

Begin april kondigde BP al aan dat het 25 procent minder gaat investeren en 2,5 miljoen dollar wil besparen tegen 2021. Dat plan gaat nu in werking.

Eén goed nieuwsje voor beleggers: in tegenstelling tot zijn concurrent Royal Dutch Shell, wil BP zijn dividend niet schrappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20