Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

BP ziet voor miljarden minder toekomst in olie- en aardgas

Logo Business AM
Klimaat

15/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

(EPA/ANDY RAIN)

De Britse olie- en gasproducent gaat een dikke 15 miljard euro afschrijven op zijn olie- en gasbezittingen. Het bedrijf verwacht namelijk de komende jaren een veel lagere olieprijs op lange termijn, door de versnelde energietransitie en de coronacrisis.

Dat laat de multinational maandag weten in een persbericht. Het bedrijf voorspelt ‘een langere periode met een zwakkere vraag naar energie’, door een ‘blijvende impact’ van de coronacrisis op de wereldeconomie.

Versnelde energietransitie

Het bedrijf acht de kans ook groter dat na de pandemie de overgang naar een koolstofarme economie en duurzame energiebronnen zal versnellen.

Daarom waardeert het bedrijf zijn olie- en gas activiteiten nu een pak lager. Bovendien beweert de olieproducent dat het de plannen om nieuwe oliebronnen aan te boren gaat herbekijken. Tegelijkertijd wil het zijn doelstelling – die van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen – sneller bereiken.

De Brits-Nederlandse olie- en gasreus wil uiterlijk in 2050 een energiebedrijf zijn met netto nul uitstoot, althans dat claimde het in februari.

Perfecte storm

Het bedrijf gaat bekijken of nieuwe concessies wel nog rendabel te exploiteren vallen. Dat zal tot afschrijvingen leiden aangezien bepaalde oliereserves die nu al in de boeken opgenomen zijn als activa, in de grond zullen blijven zitten.

In totaal denkt BP om afschrijvingen te doen ter waarde van 15,5 miljard euro na belastingen. Het gaat om boekhoudkundige neerwaartste waarderingen waarvoor geen cash uitgaven zullen nodig zijn.

De aanvoer van olie en gas was bijzonder hoog toen de uitbraak begon, wat een perfecte storm voor de industrie veroorzaakte. Nu de opslagfaciliteiten vol raken, is de Amerikaanse olieprijs in april voor het eerst onder de nul gezakt. Vorige week werd nog bekend dat BP van plan is om 10.000 banen te schrappen, ongeveer 15 procent van het personeelsbestand.

Source: AFP


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks