SEC-voorzitter Gary Gensler: “De handel in meme-aandelen mag niet stopgezet worden”

De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) beraadt zich nog over haar reactie op de razernij rond meme-aandelen tijdens het voorjaar, maar Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, erkende maandag dat beleggers tot de verliezers behoorden toen makelaars eind januari abrupt de handel beperkten.

Waarom is dit belangrijk?

De opvallende hausse van Digital World Acquisition Company, de SPAC achter het socialemediabedrijf van Donald Trump, bracht het begrip "meme-aandeel" opnieuw aan de oppervlakte. Het aandeel schoot kort na de beursintroductie vorige week donderdag maar liefst 357 procent hoger. Dat werd vrijdag opgevolgd door volatiele koersbewegingen. Die waren zodanig erg dat de handel in het aandeel meermaals werd gestaakt.

We kregen begin dit jaar voor het eerst te maken met zogenaamde meme-aandelen. Dat zijn aandelen die stijgen omdat ze de steun krijgen van een grote groep beleggers die zich doorgaans groeperen in een forum, zoals Reddit. Ze baseren zich daarbij zelden om de resultaten van het bedrijf. De koersstijgingen worden meestal aangedreven door een hype op de forums of socialemediaplatformen. Begin dit jaar schoten bijvoorbeeld de aandelen van het gamebedrijf GameStop en de cinemaketen AMC Entertainment fors hoger.

Handel in meme-aandelen tijdelijk gestaakt

De koers van het Gamestop-aandeel schommelt vandaag bijvoorbeeld rond 172 dollar. Begin dit jaar betaalde je slechts 17,25 dollar voor één aandeel van het gamebedrijf. Het aandeel van AMC Entertainment is sinds begin dit jaar gestegen van 2 tot 37 dollar.

Hoe dan ook waren de volatiele koersbeweging begin dit jaar voldoende om bepaalde brokers, waaronder Robinhood, de handel in de meme-aandelen tijdelijk stop te zetten.

De SEC is hoe dan ook geen voorstander van dergelijke ingrepen. “De handelsbeperkingen op die noodlottige vrijdag (29 januari red.) in januari waren niet goed voor de kleine beleggers die toegang tot de markten wensten”, zei Gensler maandag tijdens de All Markets Summit van Yahoo Finance.

Particuliere beleggers

Particuliere beleggers die geen effecten meer mochten kopen, waren verbijsterd over het feit dat zij die posities wel nog konden verkopen of sluiten, waardoor de theorieën werden gevoed dat onder meer de getroffen hefboomfondsen makelaars dwongen de razendsnelle koersstijging van de meme-aandelen een halt toe te roepen.

De SEC heeft vorige week echter een rapport uitgebracht waarin ze dat verhaal probeert te ontkrachten. Het rapport merkt op dat de beperkingen grotendeels het resultaat waren van een piek in de margevereisten die de clearinghouses (die eigenlijk zelf de transacties afhandelen red.) van de makelaars eisten gezien de enorme volatiliteit.

Hoe dan ook zei Gensler dat het retailbeleggen steunt, en merkte op dat gezinnen in staat moeten worden gesteld om vlotjes de aandelenmarkten te betreden, zodat ze een appeltje voor de dorst kunnen opbouwen. “Particuliere beleggers maken deel uit van de beleggingsmix – en wordt een steeds groter deel van de mix – en dat kan goed zijn zolang er een echte bewaker op de been is die de regels in de gaten houdt”, aldus Gensler.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20