Hoe het socialemediabedrijf van Donald Trump het nieuwste meme-aandeel werd

Voormalig Amerikaans president Donald Trump brengt zijn socialemediabedrijf naar de beurs via een SPAC-fusie. Aandelen van de SPAC, Digital World Acquisition Company, zijn op het nieuws meer dan verviervoudigd in prijs. Wat is hier allemaal aan de hand?

Donald Trump kondigde donderdag aan een heus media-imperium te lanceren. Een belangrijke component van dat imperium moet de socialemediasite Truth Social worden. Dat is het uithangbord van de projecten waarmee Trump naar de beurs wil. Truth Social zou dit doen via een special purpose acquisition company, of SPAC; die kreeg hier de naam Digital World Acquisition Company. De ticker “DWAC” was trending op Twitter na de aankondiging. Hoog tijd om een paar zaken op te helderen.

Wat is een SPAC ook alweer?

 • Een SPAC is een beleggingsvehikel met een specifieke doelstelling: overnames doen. Bij zijn start op de beurs omvat een SPAC doorgaans nog geen enkele bedrijfsactiviteit. Het gaat om een volledig leeg beursfonds. SPAC’s staan ook bekend als “blank-check” bedrijven en het proces voor een bedrijf om via SPAC naar de beurs te gaan kan eenvoudiger zijn dan een traditionele beursgang.
 • Om een SPAC op te richten, komen een paar mensen, vaak voormalige bankiers of bedrijfsleiders en soms beroemdheden, bij elkaar in de hoop een waardevol particulier bedrijf te vinden. Eerst gaat de SPAC naar de beurs, geeft aandelen uit en haalt geld op bij investeerders.
 • SPAC-aandelen worden meestal verkocht voor 10 dollar per stuk. Dit was ook het geval bij de Digital World Acquisition-SPAC, die ongeveer 283 miljoen dollar ophaalde bij zijn beursgang, volgens een dossier dat bij de regelgevende instanties werd ingediend.
 • Die oorlogskas aan contanten zal uiteindelijk worden gebruikt om een deal te sluiten met een doelbedrijf. Voor Digital World Acquisition is dit de Trump Media & Technology Group.

Hoeveel zijn de DWAC-aandelen gestegen?

 • 357% bij de slotkoers. In de loop van de dag stegen ze zelfs nog meer; meer dan 400%, alvorens wat terrein te verliezen.
 • “We hebben wilde koersen van SPAC-aandelen gezien na de aankondiging van het doelbedrijf – maar niet zó wild”, schrijft Business Insider.
 • SPAC-aandelen maken normaal gezien een sprong nadat de deal is aangekondigd, ook al is het doelbedrijf nog niet bekendgemaakt (de aandeelhouders moeten nog hun goedkeuring geven).
 • Het aandeel sloot donderdag op 45,50 dollar, een stijging ten opzichte van 9,96 dollar een dag eerder. Het was het meest verhandelde aandeel op de markt donderdag, met meer dan 470 miljoen aandelen die van eigenaar veranderden.
 • In tegenstelling tot andere SPAC-fusies, waarbij het doelbedrijf zijn jaarrekeningen of toekomstige inkomstenpotentieel bekendmaakt, heeft de Trump Media & Technology Group niet veel financiële prognoses – ook al heeft het bij de fusie een waardering van 1,7 miljard dollar gekregen.

Wie zit er achter deze SPAC?

 • Patrick Orlando is de CEO van de SPAC. Hij is een voormalig investeringsbankier en heeft een behoorlijke achtergrond in de SPAC-wereld (hij heeft er drie gehad voor deze). De financieel directeur van het bedrijf is Luis Orleans-Braganza, die momenteel lid is van het Braziliaanse Nationale Congres.
 • Orlando richtte Digital World Acquisition in Miami op, ongeveer een maand nadat Trump de verkiezingen had verloren, met als doel te fuseren met een “toonaangevend opkomend technologiebedrijf”.
 • Donderdag kondigde zijn SPAC aan dat het Trump Media & Technology Group naar de beurs zou brengen, op voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders.
 • Ook hedgefondsen als Highbridge Capital Management, Lighthouse Partners, K2 Principal Fund, en Saba Capital Management hebben in de SPAC geïnvesteerd. “Ze hebben waarschijnlijk allemaal enorme winsten behaald door de wilde prijsactie van donderdag”, concludeert Insider.

Is dit het volgende meme-aandeel?

 • Als de prijsontwikkeling een indicatie is, is het al een meme.
 • Daar komt nog de populariteit onder particuliere beleggers bij, een noodzakelijke voorwaarde voor een aandeel om de meme-status te bereiken.
  • Volgens Bloomberg noteerde Fidelity donderdag 55.000 kooporders voor aandelen van de SPAC.

Maar is dit… echt?

 • De documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn hier beschikbaar.
 • De beursgang van Trumps bedrijf blijft afhankelijk van de goedkeuring van de aandeelhouders.
  • Maar: Julian Klymochko, die een ETF runt die zich op SPAC’s focust, heeft nog nooit een SPAC-deal zien weggestemd worden. Aandeelhouders worden gestimuleerd om de deal goed te keuren vanwege de zogenaamde warrants die zij bij aanvang van de SPAC ontvangen. Zonder deal zijn die warrants waardeloos.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20