Handel in aandelen SPAC achter socialemediabedrijf van Donald Trump meermaals gestaakt

De handel in aandelen van Digital World Acquisition Company, de SPAC die het toekomstige socialemediabedrijf van Trump naar de beurs bracht, is vrijdag al meermaals gestaakt. De pauzeknop werd telkens ingeduwd na extreem volatiele koersbewegingen.

Kort na het luiden van de openingsbel in de Verenigde Staten werd er beslist om de handel in aandelen van Digital World Acquisition tijdelijk te staken. De SPAC, die op de Nasdaq onder de ticker DWAC wordt verhandeld, schoot voor de eerste handelsstop bijna 190 procent omhoog. Intussen is de handel al meermaals gepauzeerd Dat meldt CNBC. Het aandeel heeft de beursdag donderdag 357 procent hoger afgesloten.

Particuliere beleggers richten hun pijlen op de SPAC

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Dat is een bedrijf dat op de openbare markt geld ophaalt met het doel om binnen twee jaar met een ander bedrijf te fuseren en het zo naar de beurs te brengen. Beleggers hebben doorgaans geen idee met welk bedrijf een SPAC wil fuseren.

De Amerikaanse nieuwssite vermoedt dat de hausse voornamelijk toe te schrijven is aan particuliere beleggers die zich massaal op het aandeel hebben gestort. Zo was de ticker DWAC de afgelopen 24 uur het meest besproken onderwerp in de intussen bekende Reddit-groep Wallstreetbets. Vrijdagochtend publiceerde een belegger de winst die hij had gerealiseerd door te beleggen in de SPAC. De publicatie was meteen de populairste post in de groep.

Het Trump-effect

Het Trump-effect had ook een impact op andere aandelen. Phunware, de reclamesoftware-startup die betrokken was bij de herverkiezingscampagne van Trump voor 2020, maakte een sprong in het kielzog van DWAC. Een half uur na het luiden van de openingsbel noteerde het aandeel maar liefst 1.100 procent hoger.

Het nieuwe bedrijf van de voormalige Amerikaanse president, de nog te lanceren Trump Media & Technology Group, zei dat zijn “missie erin bestaat om een rivaal te creëren voor het liberale mediaconsortium en terug te vechten tegen de ‘Big Tech’ van Silicon Valley, die hun eenzijdige macht hebben gebruikt om tegenstemmen in Amerika het zwijgen op te leggen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20