Sebastian Vettel: “Formule 1 doet te weinig voor de toekomst van de mobiliteit”

De Formule 1 zou meer inspanningen moeten doen om de strijd tegen de klimaatcrisis te ondersteunen. Daarbij staat ook de reputatie van de autosport op het spel. Dat heeft Sebastian Vettel, viervoudig wereldkampioen in de Formule 1, gezegd in een gesprek met Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Sebastian Vettel, die ook het nieuwe seizoen als piloot bij Aston-Martin in de Formule 1 zal uitkomen, benadrukte in het gesprek dat de competitie te weinig gebruik maakt van zijn kansen om een bijdrage aan de bescherming van het klimaat te leveren.

Uiteenlopende belangen

“Nog tot het midden van dit decennium rijden we met de huidige motoren, die veel te complex zijn om voor een serieproductie model te staan”, stipte Vettel aan. “In eerste instantie wordt bovendien het aandeel duurzame bestanddelen in de brandstoffen op 10 procent gebracht. Dat gaat voor mij niet snel genoeg.”

“De problemen moeten nu worden aangepakt en opgelost. De Formule 1 zou vele opportuniteiten kunnen uitspelen om de weg naar de toekomst van de mobiliteit te wijzen. Maar uiteenlopende belangen staan elkaar in de weg.”

“Dat is ook een reden waarom de Formule 1 – de koningsklasse van de autosport – niet meer in Duitsland wordt gehouden”, stipt Vettel nog aan. “Daarom rijden we soms in landen die op het gebied van autosport geen enkele traditie hebben.”

“Dat zou nochtans anders kunnen zijn indien we met de Formule 1 enerzijds een spannende sport konden aanbieden, waarbij echter anderzijds ook oplossingen voor de problemen van de toekomst zouden worden aangebracht. Dan zou er niet meer worden gevraagd of de Formule 1 nog wel up-to-date is.”

Energiezuinig leven

Vettel zegt in het gesprek pogingen te doen om bij dingen die in zijn verantwoordelijkheid liggen, uit te zoeken wat hij zou kunnen veranderen. Daarbij horen volgens hem ook inspanningen om energiezuinig te leven.

“Dat betekent waar mogelijk de auto vervangen door de fiets en de trein de voorkeur geven op het vliegtuig”, benadrukt de autopiloot. “Dat compenseert een gedeelte van mijn individuele ecologische voetafdruk. Ook duurzame voeding behoort tot dit pakket.”

Om die redenen zegt Vettel ook openlijk de problemen van de autosport te willen aanpakken. “De problematiek is bijzonder dringend”, voert hij aan. “We kunnen het ons niet langer veroorloven om over dit vraagstuk alleen maar te praten. Ik vind het voor mezelf belangrijk om actief te zijn en te handelen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20