Schotse premier: ‘Trump mag niet golfen in Schotland tijdens Bidens inauguratie’

Een formeel reisverbod naar Schotland geldt net zo goed voor de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon laten weten. 

Er is de afgelopen weken veel gespeculeerd over Trumps plannen op de dag van de beëdiging van Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president op 20 januari. Zo zijn er onder andere aanwijzingen dat Trump zijn laatste dag als president zal doorbrengen op Schotse bodem, meer bepaald zijn golfresort in Turnberry.

Maar de Schotse premier Nicola Sturgeon maakte snel komaf met de geruchten: ‘We staan niet toe dat mensen naar Schotland komen zonder een essentieel doel op dit moment. En dat zou op hem van toepassing zijn, net zoals het op iemand anders van toepassing is. Komen golfen is niet wat ik zou beschouwen als een essentieel doel.’

Militaire vliegtuigen op Schotse luchthaven

De Schotse krant Sunday Post meldde immers dat Amerikaanse militaire bewakingsvliegtuigen al een week op het vliegveld van Prestwick staan – in de buurt van Trumps Turnberry-golfresort – en dat de luchthaven zich voorbereidt op de komst van een militaire Boeing 757 op 19 januari, een dag voor de inauguratie.

‘Die wordt normaal gesproken gebruikt door de vicepresident, maar vaak ook door de first lady’, zei een anonieme bron op de luchthaven naar verluidt aan de Sunday Post. En: ‘Presidentiële vluchten neigen om ver op voorhand geboekt te worden, vanwege het voorbereidend werk dat moet worden gedaan.’

Het Witte Huis wilde de geruchten maandag echter niet bevestigen. ‘Anonieme bronnen die beweren te weten wat de president wel of niet overweegt, hebben geen idee. Wanneer president Trump iets te zeggen heeft over zijn plannen voor 20 januari, zal hij het ons wel laten weten’, zij woordvoerder Judd Deere aan de nieuwszender Fox News.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20