Schotse brouwer wil Europa veroveren met alcoholvrije pubs

De Schotse ambachtelijke brouwer Brewdog, die ook een bar uitbaat over Brussel-Centraal, heeft in Londen een pub met uitsluitend alcoholvrije bieren geopend. De Alcohol Free Bar is gevestigd langs Old Street in het centrum van de Britse hoofdstad. In het etablissement vindt de bezoeker een selectie van vijftien alcoholvrije bieren.

Brewdog zegt met het initiatief een wereldwijde primeur te hebben en wil de formule op korte termijn ook naar het Europese continent uitvoeren. De Schotse brouwer speelt met de AF Bar in op de toenemende populariteit van alcoholvrije bieren. De sector kent immers een steeds snellere groei.

Baken

‘Drinkers die opteren voor alcoholarme of alcoholvrije bieren dreigen op het gebied van kwaliteit, smaak en beleving vaak te moeten inleveren,’ betoogt James Watt, een van de oprichters van Brewdog. ‘Wij willen daarin verandering brengen. De Brewdog AF Bar moet een baken worden voor iedereen die op zoek is naar een alcoholvrij alternatief.’

Volgens berekeningen van de organisatie Eebria Trade heeft de verkoop van alcoholvrije bieren de voorbije drie jaar een stijging met 381 procent laten optekenen. Marktonderzoeker Mintel wijst er eveneens op dat 28 procent van de bierdrinkers zijn alcohol-consumptie om gezondheidsredenen heeft teruggeschroefd.

Een studie van wetenschappers aan het University College London, gebaseerd op een enquête bij nagenoeg tienduizend consumenten, wees uit dat vijftien jaar geleden 18 procent van de Britten tussen zestien en vierentwintig jaar geen alcohol dronken. Dat was tien jaar later al opgelopen tot 29 procent.

Sober Girl Society

Tevens verwijzen waarnemers naar het initiatief van de Londense jonge vrouw Millie Gooch. Zij lanceerde vorig jaar de online community Sober Girl Society. Gooch (28) wou daarmee op sociale media het imago van alcoholvrije dranken helpen verbeteren. Inmiddels heeft Sober Girl Society wereldwijd al meer dan 65.000 volgelingen.

Op die trend wil Brewdog inspelen. De Alcohol Free Bar in Londen moet dan ook de pilot worden van een keten pubs met een aanbod van uitsluitend alcoholvrije bieren die de Schotse brouwer internationaal wil uitbouwen. Het Europese vasteland moet daarbij het volgende mikpunt worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20