Schotland gaat in volledige lockdown

Schotland gaat vanaf middernacht in lockdown. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon aangekondigd. Enkel noodzakelijke verplaatsingen worden nog toegelaten.

De scholen gaan vanaf middernacht op slot en telewerken wordt verplicht. De Schotse regering raadt aan om de woning zo weinig mogelijk te verlaten. Enkel verplaatsingen om te sporten, boodschappen te doen en iemand te helpen zijn toegelaten.

15 procent positieve testresultaten

Voorts mogen de Schotten slechts één ander persoon uit een ander gezin ontmoeten om samen te sporten. Die ontmoeting moet verplicht buiten gebeuren. Ook religieuze plaatsen, zoals kerken, moeten de deuren sluiten. De maatregelen blijven van kracht tot ten vroegste eind januari.

Schotland telde maandag 1.905 nieuwe besmettingen. ’15 procent van de geteste personen testte positief op het coronavirus’, zei de Schotse premier maandagnamiddag. ‘Dat toont aan hoe nijpend de situatie in ons land is.’

Sturgeon zei dat het sinds de eerste coronagolf in maart is geleden dat ze zich zoveel zorgen heeft gemaakt over het virus. Voornamelijk de Britse variant van het virus baart de premier zorgen. ‘De helft van de nieuwe gevallen zijn besmet door het variant’, aldus Sturgeon.

Strenger dan het VK

Met de nieuwe maatregelen kiest Schotland resoluut voor een strengere aanpak dan het Verenigd Koninkrijk (VK). De Britse premier Boris Johnson liet maandag wel weten dat er meer dan waarschijnlijk een verstrenging zit aan te komen. De afgelopen zes dagen werden in het VK dagelijks meer dan 50.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. 

Sturgeon liet tijdens een persconferentie ook weten dat het coronavaccin zo snel mogelijk verdeeld wordt. ‘De Schotse regering zal er alles aan doen om dat proces te versnellen. Desalniettemin moeten we nu al alles in de strijd gooien om de verspreiding van het virus in te dijken’, klonk het.

Ondertussen is in het VK de eerste persoon gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca en Oxford. In een ziekenhuis in Oxford kreeg een 82-jarige man het vaccin toegediend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20