Schone energie voor arme landen: Jeff Bezos trekt 500 miljoen dollar uit voor liefdadigheidsproject met Ikea en Rockefeller

The Earth Fund, het goededoelenfonds van Amazon-oprichter Jeff Bezos, sluit zich aan bij een financieringsproject voor de ontwikkeling van duurzame energiebronnen in arme landen. Partners bij dit initiatief zijn onder meer de stichtingen Ikea en Rockefeller. The Earth Fund brengt 500 miljoen dollar startkapitaal in, naast de 1 miljard dollar die al is toegezegd door Ikea en Rockefeller. Meer dan 8 miljard dollar komt van multilaterale banken en ontwikkelingsagentschappen zoals de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Amerikaanse International Development Finance Corporation.

De Global Energy Alliance for People and Planet, zoals het initiatief heet, wordt dinsdag tijdens de COP26-top in Glasgow gelanceerd. Het doel is om 1 miljard mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika van hernieuwbare energie te voorzien.

De alliantie wil samen met overheden en lokale bedrijven investeren in hernieuwbare energieprojecten zoals microzonne-energie en waterkracht. Het geld van Ikea, Rockefeller en Bezos dient als risicokapitaal om privé-investeerders aan te trekken.

4 miljard ton aan koolstofuitstoot voorkomen

Per Heggenes, CEO van de Ikea Foundation, vertelde aan de Britse zakenkrant Financial Times dat de alliantie in tien jaar maar liefst 100 miljard dollar aan kapitaal wil aantrekken en 4 miljard ton aan koolstofuitstoot wil helpen voorkomen.

Het ambitieuze plan is om het platform binnen vijf jaar uit te breiden tot 35 à 50 miljard dollar en binnen tien jaar tot meer dan 100 miljard dollar, door zowel multilateraal als particulier kapitaal aan te trekken.

Eerste projecten

De eerste projecten zijn gepland voor landen als Nigeria, Ethiopië, Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo in Afrika; India, Indonesië, Vietnam en Pakistan in Azië; en Colombia en Haïti in Latijns-Amerika.

De alliantie kijkt naar alle landen in wat Heggenes “het mondiale zuiden” noemt, maar andere landen waarmee al wordt samengewerkt zijn Malawi, Oeganda, Sierra Leone, de Filipijnen, Bangladesh en Myanmar.

Bezos Earth Fund

Het Bezos Earth Fund, een schatkist met 10 miljard dollar, werd vorig jaar in het leven geroepen door de oprichter van Amazon. Het fonds is er om projecten te spijzen die de klimaatverandering bekampen. Misschien toevallig, maar waard te vermelden: de lancering ervan kwam op een moment dat de Amerikaanse techgigant geconfronteerd werd met toenemende interne en externe kritiek over zijn eigen milieu-impact.

“Onze toezegging van vandaag ondersteunt een drievoudige noodzaak – we moeten behouden wat we hebben, herstellen wat we zijn kwijtgeraakt en laten groeien wat we nodig hebben in harmonie met de natuur”, liet Bezos optekenen.

“De Global Energy Alliance is een baanbrekend initiatief dat de toegang tot elektriciteit zal helpen versnellen in ons streven om een einde te maken aan de wereldwijde energiearmoede”, aldus Akinwumi Adesina, voorzitter van de African Development Bank Group.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.