IKEA verkoopt nu ook hernieuwbare energie

De Zweedse meubelgigant begint vanaf september met het verkopen van duurzame energie aan huishoudens op de Zweedse markt.

Ingka Group, de eigenaar van de meeste IKEA-winkels ter wereld, kondigde dinsdag aan dat Zweedse gezinnen hernieuwbare energie bij hen zullen kunnen aankopen en het verbruik via een app kunnen volgen. De energie die gebruikt wordt, werd exclusief opgewekt door windturbines en zonnepanelen.

Svea Solar, een partner van Ingka die zonnepanelen voor IKEA maakt, zal de elektriciteit aankopen van het Noorse energieplatform Nord Pool en doorverkopen aan de Zweedse markt zonder extra kosten. Daarvoor moeten huishoudens een vaste maandelijkse kost betalen, plus een klein variabel tarief, weet persagentschap Reuters.

IKEA verkoopt in elf verschillende landen ook zelf zonnepanelen. Eigenaars van die installaties zullen ook hun verbruik kunnen volgen op de app en overtollige energie kunnen verkopen aan de meubeltitaan.

Bouw van nieuwe energieparken aanmoedigen

Jonas Carlehed, het hoofd van de afdeling duurzaamheid bij IKEA Zweden, zei tegen Reuters dat hij hoopt dat IKEA zijn nieuw hernieuwbaar energiemodel ook op andere markten kan aanbieden.

“We willen elektriciteit uit duurzame bronnen toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen”, zei het bedrijf in een persbericht. “IKEA wil de grootste hernieuwbare energiebeweging uitbouwen om de klimaatcrisis aan te pakken, samen met zijn medewerkers, klanten en wereldwijde partners”, klinkt het nog.

Ingka koopt bovendien enkel energie aan van duurzame energiecentrales die maximum vijf jaar oud zijn, om zo de bouw van nieuwe energieparken aan te moedigen.

Ecologische voetafdruk van IKEA verlagen

IKEA zal ook werken aan een “klimaatpositieve” attitude, door de CO2-uitstoot van de hele winkelketen te beperken tegen 2030.

Om deze doelstelling te behalen, zal het hernieuwbare energieprogramma een grote rol spelen en tegelijkertijd een nieuwe bron van inkomsten vormen. “Het (energieprogramma, red.) zal indirect bijdragen tot onze klimaatdoelstelling. We weten dat het gebruik van onze producten, zoals belichting, elektronica, luidsprekers, enzovoort, door klanten bijdraagt aan 20 procent van de ecologische voetafdruk van IKEA”, zegt Carlehed.

(am)

Lees ook:

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20