Ikea France moet boete van 1 miljoen euro betalen voor spionage personeel

Ikea moet een boete van 1 miljoen euro betalen voor het bespioneren van zijn werknemers in Frankrijk. Een Parijse rechtbank oordeelde dat de Franse tak van Ikea schuldig is aan het bewaren van persoonlijke gegevens die onrechtmatig werden verkregen.

De Franse tak van de Zweedse meubelgigant Ikea werd ervan beschuldigd zijn werknemers jarenlang te hebben bespioneerd en hun privacy te hebben geschonden door hun bankrekeningen te controleren. In sommige gevallen werden zelfs nepmedewerkers ingezet om rapporten over het personeel op te stellen.

Onderzoeksjournalisten van het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné en de nieuwssite Mediapart brachten het ‘spionagesysteem’ in 2012 aan het licht nadat een Ikea-insider e-mails tussen het bedrijf en een beveiligingsonderneming had gelekt.

Twee vakbonden dienden vervolgens een klacht in tegen Ikea France en beschuldigden het bedrijf ervan honderden werknemers en klanten te hebben bespioneerd. De beschuldigingen hadden vooral betrekking op de periode 2009-2012, maar volgens aanklagers begonnen de praktijken in Frankrijk al bijna tien jaar eerder. Die hadden een boete van 2 miljoen euro geëist.

15 mensen in beklaagdenbank

Ook de voormalige directeur van Ikea France, Jean-Louis Baillot, werd schuldig bevonden. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 50.000 euro voor het bewaren van persoonlijke gegevens van personeelsleden. Baillot had eerder zijn betrokkenheid ontkend. 

In totaal stonden zo’n vijftien mensen terecht in verband met het spionagesysteem, onder wie ook de Belgische ex-topman van Ikea Frankrijk, Stefan Vanoverbeke. Die laatste leidde de Franse Ikea-activiteiten van 2010 tot 2015 en verklaarde eind maart zelf ‘geschokt’ te zijn door de spionagemethodes. Hij en een politieagent, die aangeklaagd werd voor het doorspelen van illegale gegevens, werden niet schuldig bevonden.

Sinds de onthulling bijna tien jaar geleden heeft Ikea France, dat ongeveer 10.000 mensen in dienst heeft, verschillende leidinggevenden ontslagen en zijn interne beleid hervormd.

(NS)

Meer