Schatkist van Belgische ondernemingen is guller voor aandeelhouder dan werknemer

De econoom Eric Dor van de IESEG School of Management in Lille heeft een studie gepubliceerd over de verdeling van de rijkdom in Belgische bedrijven tussen werknemers en aandeelhouders. De aandeelhouder wordt steeds meer bevoordeeld, ten koste van de werknemers. Dat voedt het debat over de automatische indexering.

Waarom is dit belangrijk?

In België is er een breed debat tussen vakbonden en werkgevers, maar ook tussen de regeringspartners van de Vivaldi-coalitie. Moet de automatische indexering, die onze bedrijven minder concurrerend maakt dan die in de buurlanden, worden afgeschaft? Of moet andersom de wet van 1996, die loononderhandelingen beperkt, worden herroepen?

In het nieuws: het is een feit dat het deel van de door bedrijven gecreëerde rijkdom dat in de zakken van de werknemers terechtkomt, afneemt, terwijl het deel dat in de zakken van de aandeelhouders terechtkomt, toeneemt.

  • Sinds 2013, zo laat Eric Dor zien, is het aandeel van de rijkdom (netto toegevoegde waarde) dat aan werknemers wordt uitgekeerd "sterk gedaald", van 83 procent naar 76,9 procent in 2021 en 73,85 procent in de eerste helft van 2022. Tussen 2007 en 2012 ging het echter de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20