De scenario’s van grote oliebedrijven zoals Shell en BP zijn niet in lijn met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit een rapport van Climate Analytics gepubliceerd in Nature communications.
De meeste grote oliebedrijven hebben routekaarten en scenario’s gepubliceerd waarin ze aangeven hoe ze hun klimaatdoelen willen halen. Maar een studie van de internationale onderzoeksorganisatie Climate Analytics toont aan dat de scenario’s niet in lijn zijn met de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs. Als de routekaarten van oliereuzen waaronder Shell, BP en Equinor gevolgd worden, zal het niet lukken om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. De resultaten zijn in een artikel verschenen op de site van Nature Communications.
Toekomstscenario’s
Climate Analytics hield zes toekomstscenario’s tegen het licht die de oliebedrijven publiceerden tussen 2020 en 2021. Vier daarvan zijn van grote oliebedrijven en twee van de International Energy Agency (IEA). De onderzoekers zetten de routekaarten af tegen de ‘integrated assessment model’ scenario’s voor 1,5 graad van het IPCC en evalueerden vervolgens wat de hoogste temperatuurstijging en de uiteindelijke temperatuur aan het einde van de eeuw zal zijn.
De studie toont aan dat de CO2 reductieplannen van de bedrijven onvoldoende zijn om de temperatuurstijging in toom te houden. De 1,5 graad die in het Akkoord van Parijs als maximum is gesteld, wordt met geen van de scenario’s gehaald. Alleen de scenario’s van de IEA waren in lijn met de criteria die nodig zijn om de doelen van Parijs te halen. Volgens Bill Hare, CEO en wetenschapper bij Climate Analytics, laten de resultaten zien dat grote oliebedrijven hun eigen scenario’s gebruiken om voortgaande olie en gasboringen te rechtvaardigen.
Greenwashing
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers de klimaatplannen van oliebedrijven in twijfel trekken. Eerder concludeerden onderzoekers van twee Japanse universiteiten dat oliebedrijven zich schuldig maken aan ‘greenwashing’ omdat – ondanks strategieën om CO2 te reduceren – de transitie naar een schoon businessmodel niet plaatsvindt.
Ook een onderzoek van Carbon Tracker van mei dit jaar toonde aan dat het merendeel van de oliemultinationals geen plannen heeft om hun absolute CO2-uitstoot te reduceren en dat het blijft investeren in olie- en gasboringen.
In de VS loopt op dit moment een onderzoek naar de klimaatbeloftes van vier grote oliebedrijven Exxon Mobil, Chevron, Shell en BP. Met het onderzoek, een soort parlementaire enquête, wil het Amerikaanse congres te weten komen in hoeverre de klimaatbeloftes van deze oliereuzen ook echt klimaatopwarming tegen gaan.
Climate Analytics deed de studie omdat aanpassing van het huidige energiesysteem cruciaal is voor het beperken van de temperatuurstijging op aarde. Grote oliebedrijven zijn daarin nog steeds de drijvende kracht. Van oudsher baseren zij hun strategieën op scenario’s en voorspellingen die ze zelf ontwikkelen. Om de juiste beslissingen te nemen is het dan ook cruciaal dat die vooruitzichten kloppen.
Openbaar
Dat geldt ook voor scenario’s van overheden, organisaties of bedrijven in andere sectoren. Daarom hebben de onderzoekers besloten de onderzoeksmethode openbaar te maken zodat beleidsmakers hun scenario’s kunnen controleren. Volgens Matthew Gidden, een van de co-auteurs, kunnen overheden deze methode goed gebruiken om vast te stellen welke veranderingen in het energiesysteem noodzakelijk zijn om de klimaatdoelen alsnog te halen.