Saudi’s hadden 2 spionnen bij Twitter

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt twee voormalige werknemers van de microblogsite Twitter en een Saudi-Arabisch onderdaan van het bespioneren van zo’n 6.000 Twitteraars die zich kritisch uitlieten over Riyad. Ze speelden de informatie daarna door aan Saudische ambtenaren.

Nooit eerder beschuldigden de VS Saudi’s van spionage. De klacht is ingediend bij een rechtbank in San Francisco. De drie mannen zouden als illegale agenten hebben gehandeld voor een buitenlandse overheid.

Eén van beide voormalige werknemers van Twitter werd dinsdag gearresteerd in Seattle. Hij zou hebben geprobeerd persoonlijke informatie los te krijgen over mensen die op Twitter kritiek op Saoedi-Arabië uitten.

De andere werknemer van Twitter zou tussen november 2014 en mei 2015 de inloggegevens van collega-werknemers hebben gebruikt. Zo kreeg hij toegang tot e-mailadressen, geboortedata en andere informatie over mensen die kritiek uitten op de Saoedische koninklijke familie.

Een Saoedisch staatsburger wordt er van beschuldigd als tussenpersoon tussen de twee en de Saudi’s te hebben gefungeerd. Hij slaagde er in beide werknemers te overtuigen de informatie op te sporen en tegen betaling aan hem over te maken.

Een van de beschuldigden is een vertrouweling van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (foto boven). Deze laatste was in 2015 de rijzende ster binnen de Saudische koninklijke familie. Volgens de CIA zit de kroonprins ook achter de moord op de journalist Jamal Khashoggi vorig jaar in Istanboel.

De spionagezaak maakt duidelijk dat buitenlandse mogendheden Amerikaanse sociale mediaplatforms misbruiken om critici te identificeren en het zwijgen op te leggen. Silicon Valley slaagt er maar niet in privé-informatie van dissidenten en andere critici te beschermen tegen repressieve regimes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20