Dat zegt Adel al-Jubeir in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.
De 57-jarige al-Jubeir bezocht vrijdag de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok om de reputatie van zijn land op te krikken. Saoedi-Arabië ligt al lange tijd onder vuur omdat het wel eens een loopje durft nemen met de mensenrechten.
Met de beursgang van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco in het vooruitzicht, de grootste beursgang ooit, kan het land wel wat goodwill gebruiken. Hij werd al een aantal keer uitgesteld.
Vrouwenrechten
Grote pensioenfondsen lieten al weten niet in het land te willen beleggen door de mensenrechtensituatie en de vermoedelijke moord op de journalist Kamal Khashoggi.
‘Dat moeten zij weten’, klinkt het in een interview met het FD. ‘Ik wil benadrukken dat mijn land aan het hervormen is. We willen minder afhankelijk worden van olie en onze jeugd in staat stellen te innoveren en nieuwe dingen te creëren. Beleggen in Saudi Aramco is dus beleggen in hervormingen.’
Hij is ook een voorstander van meer vrouwenrechten. ‘Vrouwen mogen autorijden en werken en kunnen verkozen worden. We kunnen onze economie niet hervormen als de helft van de bevolking zit vastgeketend aan het aanrecht.’
Aanslag
Over waar de inkomsten van de beursgang, die de Saoedi’s in de miljarden schatten, naartoe gaan, is hij minder duidelijk. ‘We zullen die gebruiken voor doelen die wij legitiem vinden’, klinkt het.
In september werd Aramco getroffen door een aanslag waarbij de helft van de productie werd uitgeschakeld. Saoedi-Arabië heeft naar eigen zeggen voorzorgen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. ‘En onze productie is nu al helemaal hersteld. Een bewijs van onze veerkracht en kunde’, zegt hij.
Saudi Aramco wordt gewaardeerd op 1.500 miljard dollar (1,4 biljoen euro).